Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Boothouders in Suriname protesteren tegen tarief SRD 3

Geplaatst

op

Boten Ware Zes Maanden Aan De Ketting. Beeld Youtube

Surinaamse boothouders weigeren om te varen tegen het door de overheid vastgestelde tarief van SRD 3. Dit tarief is intussen goedgekeurd in de Raad van Ministers en vervat in een beschikking. De Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC) heeft per brief laten weten aan de regering, dit tarief niet te accepteren. Met het tarief van SRD 3 wordt ook de brandstofcompensatie afgeschaft.

Volgens de boothouders zijn de tarieven niet rendabel, omdat de koersen van vreemde valuta zijn gestegen en de prijs van een liter brandstof ook is gestegen naar SRD 11. Het gevolg hiervan is dat de prijzen van buitenboordmotoren en andere goederen ook omhoog zijn gegaan.

Sommige vervoerders stellen een tarief voor van SRD 5 per persoon. Bovendien eisen zij de resterende COVID-financiële compensatie die aan hun was toegezegd. Dit geld zal gebruikt worden om de vaartuigen te onderhouden.

Aangezien de vaartuigen zes maanden aan de ketting zijn gebleven, zijn sommige planken verrot. Een ander probleem waarmee de boothouders geconfronteerd worden is de prijsaanpassing van smeerolie van SRD 40 naar SRD 95. Voor een niewue Yamaha-buitenboordmotor van 40 PK moet nu in plaats van SRD 25.000 naar SRD 72.000 worden neergeteld.

De BOVC onderhoudt de routes: Paramaribo-Meerzorg; Leonsberg-Nieuw-Amsterdam; Domburg-Laarwijk; Mariënburg-Johanna Margaretha en Montressort-Kronenburg.

Culturu.com

 

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Oktober is borstkanker bewustwordingsmaand

Geplaatst

op

Borstkanker Maand

De Wereldgezondheidsorganisatie/Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (WHO/PAHO) hebben de maand oktober  uitgeroepen tot Borstkanker Bewustmakingsmaand. Deze maand is dit jaar in een periode, waarin ons dagelijks leven aanzienlijk is veranderd als gevolg van de COVID-19-pandemie. Deze bewustmakingsmaand helpt om de aandacht en steun voor bewustwording, vroege opsporing en behandeling alsook palliatieve zorg van borstkanker te vergroten.

Het thema voor dit jaar is “Together…”. Het jaar 2020 is tot nu toe een krachtige herinnering geweest dat we dit allemaal samen hebben gedaan, en dat onze keuzes en acties de kracht hebben om de meest kwetsbaren onder ons op een grote manier te beschermen. Hetzelfde geldt voor borstkanker.

In de Amerikas, ook in Suriname, is borstkanker de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Kanker is vanaf  2010  de tweede belangrijkste doodsoorzaak in Suriname, alleen voorafgegaan door hart- en vaatziekten. Bij vrouwen is het hoogste sterftecijfer geregistreerd voor borstkanker, op de voet gevolgd door baarmoederhalskanker.

Kwaadaardige cellen

Borstkanker houdt in dat de normale cellen in een of beide borsten zich tot kwaadaardige gezwellen ontwikkelen. Bij onderzoek voelt men knobbels of verhardingen in de borst, maar het kunnen ook zijn knobbels in de oksels, pijn in de borsten en/of bloederig vocht uit de tepels. Volgens de WHO/PAHO wordt borstkanker waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van hormonale factoren, genetische factoren (moeder of zus met borstkanker), andere niet-hormonale fysiologische factoren (bijvoorbeeld leeftijd) en omgevings- en leefstijlfactoren (bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, overgewicht). Beschermende factoren zijn het geven van borstvoeding en regelmatig lichamelijke oefeningen.

Bij borstkanker is het evenals bij baarmoederhalskanker mogelijk om dit in een vroeg stadium te ontdekken, zodat er behandeling kan plaatsvinden. Het is daarom zeer belangrijk dat een vrouw haar borsten regelmatig zelf onderzoekt, waardoor zij een eventuele knobbel of verharding in een vroeg stadium ontdekt. Daarnaast kunnen vrouwen ook aan hun huisarts vragen om doorverwezen te worden voor een borstonderzoek.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Geplande projecten Centrale Markt worden gecontinueerd

Geplaatst

op

Verkoop Centrale Markt. Beeld Youtube

Lopende projecten van de Centrale Markt in Suriname worden normaal voortgezet. Dit zegt de waarnemend marktmeester Gautham Danai. Hij is ondertussen gestart met het aanpakken van de parkeerplaats bij de Vreedzaammarkt. Deze projecten zijn onderdeel van de afspraken die zijn gemaakt bij de overname met oud-marktmeester John Lecton.

Intussen is er al een inventarisatie gemaakt van de actieve verkopers binnen de markt. Het is de bedoeling om personen die buiten de markt verkopen een plek binnen te geven. In de uitvoering wordt de waarnemend marktmeester ondersteund door het districtscommissariaat Paramaribo-Noordoost. Zij voeren regelmatig controlewerkzaamheden uit op naleving van de COVID-19-regels.

Districtscommissaris Ricardo Bhola zegt dat het belangrijk is om de COVID-19-protocollen na te leven. Er wordt ook gekeken naar ordening binnen en buiten de markt. Met de ordening binnen de markt is er volgens Bhola al een aanvang gemaakt. Binnen niet al te lange tijd zal er ook ordening buiten plaatsvinden.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen