vrijdag 6 december 2024
23.6 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
0
(0)

Boothouders dringen aan op oplossingen betalingsachterstanden en tariefverhoging

lees ook ...

Hoe creeer je topsporters in Suriname?

Topsporters creëer je ondermeer door zich te laten meten met sporters in het buitenland. Niet door ze in de steek te laten omdat jij als president de wereld met grote delegaties wil rondreizen. Geld w...

De financiële uitdagingen van bus- en boothouders in Suriname zijn opnieuw onder de aandacht gebracht tijdens een gesprek tussen de Organisatie van Bus- en Boothouders (OBS) en president Chan Santokhi. Voorzitter Antonius Pokie van de OBS benadrukte dat de achterstanden in betalingen inmiddels zijn opgelopen tot bijna zeven maanden. “Sinds mei hebben we geen uitbetalingen meer ontvangen, terwijl de huidige huurtarieven al jaren achterhaald zijn,” stelde Pokie.

Ondanks eerdere afspraken zijn achterstallige betalingen, waaronder vergoedingen voor diensten tijdens de COVID-19-periode, niet volledig nagekomen. Als reactie daarop hebben bus- en boothouders de bustarieven zelfstandig met 100% verhoogd, een actie die inmiddels door de regering is goedgekeurd.

President Santokhi erkende de ernst van de situatie en gaf aan dat de regering met veel betalingsverzoeken wordt geconfronteerd. “We werken aan een zorgvuldige aanpak om achterstanden in te lopen en duidelijke afspraken te maken. Het is cruciaal om de omvang van de schuld vast te stellen en een haalbare tijdlijn te bepalen,” aldus de president.

Minister Uraiqit Ramsaran van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) voegde hieraan toe dat er stappen worden gezet om de betalingsachterstanden te verminderen. Er zijn betalingen van SRD 10 miljoen en SRD 9 miljoen in voorbereiding, maar het totale openstaande bedrag aan Covid-19-vergoedingen bedraagt nog altijd SRD 16 miljoen. Ramsaran wees op het onderscheid tussen structurele achterstanden uit het verleden en recent opgelopen achterstanden.

Fariyal Renfurm, directeur van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB), benadrukte dat hoewel maandelijkse betalingen worden verricht, de achterstanden niet substantieel worden verminderd. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning meldde dat er tussen januari en november dit jaar al SRD 103 miljoen aan subsidies aan het NVB is uitgekeerd, naast een recente betaling van SRD 55 miljoen.

Tijdens het overleg bleek dat er discrepanties bestaan tussen de cijfers van het ministerie van Financiën, NVB en de OBS. Renfurm verklaarde dat dit wordt veroorzaakt door ontbrekende documenten, waardoor betalingen vertraging oplopen.

Wat betreft de huurtarieven ligt er een voorstel van de OBS om de kilometerprijs te verhogen naar SRD 30, terwijl het NVB een tarief van SRD 20 per kilometer heeft gesuggereerd.

President Santokhi riep alle betrokken partijen op om samen tot een oplossing te komen en de oorzaken van de financiële verschillen te onderzoeken. Volgende week zal een nieuw overleg plaatsvinden tussen de OBS, NVB, relevante ministeries en andere belanghebbenden om verdere stappen te bespreken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBoothouders dringen aan op oplossingen betalingsachterstanden en tariefverhoging