vrijdag 31 maart 2023
30 C
Paramaribo
10 C
Amsterdam
5
(2)

Boodschap vp Brunswijk ivm Dag der Marrons

lees ook ...

The president reveals a set of price-control measures

A set of steps being implemented to manage the currency rate were recently announced by President Chan Santokhi to the National Assembly. The restrictions will remain in effect until December 31, 2023...

De volgende boodschap in verband met de Dag der Marrons op 10 oktober, komt van vicepresident Ronnie Brunswijk die deel is van de marrongemeenschap in Suriname. Een deel van de boodschap is in het aucaans. De vertaling is tussen haakjes.

Loweman paansu lowé bika un abi dikatie foe lowe.(Marrons durfden te vluchten, omdat zij heldenmoed hadden om te vluchten). Dikatie foe fii un seefi foe katibo.(Moed om onszelf te bevrijden van slavernij).

10 oktober 2021 herdenken we samen ‘de Dag der Marrons’. In het jaar 1760 werd een vredesverdrag gesloten tussen het toenmalige koloniaal bestuur en de Ndyuka stam van de Marrons in Suriname.

Loweman paansu lowé bika un taanga. Taanga sai foe fii un seefi foe katibo.(Wij Marrons vluchtten, omdat we sterk waren. Krachtig genoeg om onszelf te bevrijden van slavernij).

Die vrede in de vorm van een bloedverbond vormde de basis voor de vrede tussen het bestuur van de kolonie en andere groepen weggelopen slaven, die zich tot stammen hadden verzameld in het binnenland van Suriname.

Loweman paansu lowe bika un meke foe de fii.(Wij Marrons liepen weg, omdat we zijn gemaakt om vrij te zijn).

Deze duurzame vrede werd voorafgegaan door een langdurige en gewelddadige strijd om bevrijding, met veel slachtoffers aan beide zijden.

Tot zover de boodschap van vicepresident Ronnie Brunswijk in verband met de Dag der Marrons.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBoodschap vp Brunswijk ivm Dag der Marrons