zaterdag 9 december 2023
29.9 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
0
(0)

Bond Rosebel Goldmines in actie; wil weten waar arbeiders aan toe zijn

lees ook ...

Suriname December 2023: Spannend en droevig

Terwijl we nog steeds aan het bekomen zijn van de schrik die de dood van 15 goudzoekers in een mijnramp ons aanjoeg, is het enige positieve dat hierover te melden valt dat de regering met name ministe...

De Rosebel Werknemersorganisatie (RGWO) wil duidelijkheid over de toekomst van de werkers nu duidelijk is dat Rosebel Goldmines (RGM) wordt verkocht aan het Chinese mijnbouwbedrijf Zijin Mining Co. Vanaf vrijdagavond zijn de werknemers in actie. Een bespreking tussen RGWO en de RG-directie zou niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd.

Er kon volgens RGWO-woordvoerder, Otmar Biswane, op verschillende vragen geen antwoord worden gegeven. De bedoeling was dat de RGM-directie de vragen zou doorsturen naar Zijin. Biswane legt uit dat zij antwoorden van de RGM-directie verwachten, aangezien zij geen zaken doen met de toekomstige koper. “Wij hebben nu te maken met de directie van RGM,” zegt hij.

De bond heeft vanaf het moment dat bekend werd dat Iamgold een koper zocht voor RGM, twee brieven geschreven naar de directie. Er werd in eerste instantie gezegd, dat het proces gaande was. Echter moest de RGWo uit de media vernemen dat er een overeenkomst is bereikt met Zijin. Volgens Biswane is er helemaal geen duidelijkheid over de positie van de werknemers. En daar zet de RGWO zich voor in.

“Wij willen garanties hebben over onze toekomst. Daarom hebben de leden besloten het werk neer te leggen. Ook de fabriek draait niet”, zegt Biswane.

Intussen heeft de leiding van RGM alle werknemers die deelnemen aan de actie verzocht hun werk onmiddellijk volgens schema te hervatten. Het management stelt wederom onaangenaam verrast te zijn door een onaangekondigde staking. In een week tijd wordt de tweede keer het werk neergelegd.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBond Rosebel Goldmines in actie; wil weten waar arbeiders aan toe zijn