woensdag 24 april 2024
32 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
5
(1)

Bolsonaro ziet graag Petrobras in oliesector Suriname

lees ook ...

Wegen Bernharddorp te Para worden aangepakt

Er is op vrijdag 12 april jongstleden een aanvang gemaakt met het bezanden van wegen te Bernarddorp in het district Para. Minister Riad Nurmohamed, de minister van Openbare Werken heeft zich persoonli...

Jair Bolsonaro ziet graag dat Petrobras een actieve rol krijgt in de olie-en gas exploraties voor de Surinaamse kust. Hij heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met Chandrikapersad Santokhi. Ook maakte hij bekend dat Petrobras veel ervaring heeft op het gebied van olie exploratie en productie. Bolsonario stimuleert samenwerking op dit gebied, omdat het volgens hem voordelen zal hebben voor beide landen.

“Brazilië heeft enorm veel ervaring op het gebied van olie-exploraties en wil die ter beschikking stellen van Suriname. Ik ben ingenomen met het overleg dat we hebben gehad en we hopen dat Petrobras ook zichtbaar aanwezig zal zijn om samen te werken op het stuk van olie- en gasexploratie”. Dit waren woorden de Braziliaanse president. Hij zei ook dat zijn land  een hechtere samenwerking met Suriname wil op het gebied van ontwikkeling van infrastructuur en integratie tussen beide landen.

Op andere gebieden kunnen zijn land en Suriname volgens hem ook samengaan. In het byzonder de veiligheid op zee,  maar ook de grensoverschrijdende criminaliteit, wil Bolsonaro gezamenlijk aanpakken. Hij benadrukte dat de twee buurlanden elkaar veel kunnen ondersteunen.

Volgens president Santhoki stonden de wederzijdse belangen van beide landen centraal in een vriendschappelijke sfeer. Hij wees erop dat Suriname en Brazilië niet alleen geografisch met elkaar zijn verbonden, maar ook een sterke historische en culturele band met elkaar hebben in de 45 jaar diplomatieke banden, die zij met elkaar onderhouden. De betrekkingen zijn goed te noemen op regionaal en multilateraal vlak.

“Vandaag hebben we besloten om de reguliere consultaties binnen het kader van het bilateraal mechanisme van politieke consultaties, die in 2005 zijn begonnen, te hervatten”, volgens  president Santokhi.

Nu  staan 25 samenwerkingsprojecten op de agenda. Hiervan is een deel al in uitvoering,  terwijl een andere al gereed ligt om ondertekend te worden. Anderen worden voorbereid. Het zijn projecten gericht op capaciteitsversterking  van landbouw, onderwijs, natuurlijke hulpbronnen, public administration, gezondheidszorg, cyberveiligheid, ICT en justitie. De komst van Bolsonaro was  gericht op verdere versterking en uitbreiding van de strategische samenwerking tussen de twee buurlanden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBolsonaro ziet graag Petrobras in oliesector Suriname