zondag 14 april 2024
25.4 C
Paramaribo
11.3 C
Amsterdam
5
(1)

Bolsonaro gelooft dat Suriname en Brazilië elkaar veel te bieden hebben

lees ook ...

VS-experts delen kennis Intellectuele Eigendom met Surinaams...

Op maandag 8 april heeft de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika (USA), Robert Faucher, samen met een delegatie een belangrijk werkbezoek gebracht aan minister Rishma Kuldipsingh van Econom...

Suriname en de Federatieve Republiek Brazilië hebben elkaar veel te bieden. Althans daarin gelooft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Het staatshoofd benadrukte dat zijn land significante ervaring met Suriname te delen heeft op het gebied van exploratie van olie en gas.

Het Braziliaanse staatshoofd heeft donderdag aan het einde van de bilaterale gesprekken met president Chandrikapersad Santokhi de hoop uitgesproken, dat de twee naties wederzijds een groot voordeel halen uit hun samenwerking. Het resultaat van het bilateraal overleg is vastgelegd in een gezamenlijke verklaring.

President Santokhi noemde het een privilege om de Braziliaanse regeringsleider te gast te hebben. De bilaterale ontmoeting heeft in een vriendschappelijke atmosfeer plaatsgehad en beide landen hebben hun gezamenlijke interesses kenbaar gemaakt. Suriname en Brazilië zijn volgens Santokhi, niet alleen geografisch met elkaar verboden maar delen ook sterke historische en culturele banden.

Stabiele relatie
Overeengekomen is dat er op reguliere basis bilaterale consultaties zullen plaatsvinden, niet alleen op regeringsniveau. Hij constateerde een stabielere relatie op dit niveau alsook tussen de samenleving van beide landen, waarbij de culturele banden worden verstevigd.

Naast de bestaande technische samenwerkingen, is nu ook het verbreden en verstevigen van de samenwerking op het gebied van capaciteitsopbouw, landbouw, onderwijs, natuurlijke hulpbronnen, overheidsadministratie, ICT, cyber security, justitie en politie besproken.

President Santokhi sprak zijn dank uit voor de Braziliaanse ondersteuning in de gezondheidszorg en in de strijd tegen Covid-19. Hij is ervan overtuigd dat de toekomstige samenwerking op het gebied van energie, handel, olie en gas, veiligheid en defensie tot voordelen zal leiden. Het bezoek van Bolsonaro mag volgens het staatshoofd vanuit verschillende invalshoeken gezien worden.

Bolsonaro vond het een voorrecht om in Suriname te vertoeven. Hij gaf aan de aangewezen ministers te hebben meegenomen om met hun Surinaamse counterparts samenwerking op hun werkgebieden te bespreken. Het gaat om de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen en Energie, Openbare Werken, Justitie en Politie, Buitenlandse Zaken alsook een defensie-admiraal. Bolsonaro vertrekt vrijdag naar Guyana.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBolsonaro gelooft dat Suriname en Brazilië elkaar veel te bieden hebben