vrijdag 9 december 2022
28.9 C
Paramaribo
1.9 C
Amsterdam
5
(1)

Boete of gevangenisstraf bij verbranden gras en vuil

lees ook ...

Gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor personen met beperkin...

'Equal Chances at Green Development (ECGD)' en  de 'A Company (A-01)' zijn  door het ministerie van Openbare Werken (OW), de Inter-Amerikaanse  Ontwikkelingsbank en het project ‘Verbetering van de tra...

Bij de start van de Droge Tijd Campagne van het Korps Brandweer Suriname (KBS) is duidelijk gemaakt dat personen die gras of vuil in brand steken een fikse boete of celstraf te wachten staat.  De droge tijd is al twee weken gaande en deze periode vormt steeds weer een uitdaging voor het KBS. Gemiddeld zijn er landelijk tussen de 1500 en 2000 meldingen per jaar van gras- en vuilverbrandingen, waarop de brandweer respondeert.

Er zijn zelfs piekmomenten geregistreerd, waar bij sommige posten dagelijks minimaal 15 keer per dag uitrukken voor gras of vuilverbrandingen. Een heel groot deel van deze branden wordt al dan niet moedwillig aangestoken. Door de hoge frequentie van deze meldingen, komt de inzet van de brandweer vaker onder druk te staan.

“Brandweerzorg is overheidszorg, echter heeft de gemeenschap een zeer belangrijke rol hierin te vervullen, door eigen verantwoordelijkheid te nemen,” zegt de brandweer. Gras- en vuilverbrandingen hebben niet alleen aspecten van brandveiligheid, maar ook milieu en gezondheidsissues gaan met dit vraagstuk gepaard.

Sommige woongebieden hebben tijdens afgelopen droge tijd seizoenen, dagen te kampen gehad met zware vormen van rookoverlast ten gevolge van grasbranden. Met deze activiteit wil het KBS samen met de gemeenschap het aantal meldingen van gras- en vuilverbrandingen tegengaan.

De gemeenschap kan haar eigen verantwoordelijkheid nemen door:
– Zelfs geen gras en/of vuil te verbranden
– Anderen die dat doen te overtuigen dit na te laten
– Gras- en vuilverbrandingen gelijk doorgeven aan de politie/ brandweer ook al ondervind u niet direct last hiervan.

Het KBS zal in deze periode landelijk zichtbaar zijn, vooral in de gebieden waar er vaker meldingen zijn van gras- en vuilverbrandingen, de surveillance zal proactief worden opgevoerd en in het kader van community safety zal de bewustwording met betrekking tot het nalaten van het moedwillig aansteken gras en vuil, onder andere door de KBS-bikers worden uitgevoerd.

Vanwege de Covid-19-beperkingen zal dit enigszins aangepast worden gedaan, waarbij doormiddel van geluidsversterking en het achterlaten van een folder de boodschap zal worden overgebracht.

De ‘soft launch’ van de campagne is uitgevoerd door districtscommissaris (dc) Ricardo Bhola en Timbool Amatali, rayoncommandant van Geyersvlijt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBoete of gevangenisstraf bij verbranden gras en vuil