vrijdag 2 december 2022
24.7 C
Paramaribo
2.6 C
Amsterdam
0
(0)

Boeren Saramacca stellen Adviesraad in

lees ook ...

24 jaar wachten eigenaren vuilstortplaats Ornamibo op ander ...

Voor de aanleg van de vuilstortplaats te Ornamibo in het district Wanica, zijn er in 1998 onderhandelingen opgestart met ongeveer 11 eigenaren van omliggende percelen. De perceeleigenaren zouden gecpm...

De pas opgerichte Agrarische Adviesraad (AAR) Saramacca hield op 19 juli een presentatie voor minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) waarbij de districtscommissaris van Saramacca, Sherin Bansi-Durga aanwezig was. De AAR presenteerde aan de minister de statistieken van de agrarische productie in Saramacca met adviezen, aandachtspunten en aanbevelingen.

De AAR wil een aantal machine uren per ressort of organisatie beschikbaar gesteld krijgen van het ministerie tegen een gereduceerde prijs. Verder ziet de organisatie, liefst gauw de start van het landbouwpercelen onderzoek in Saramacca tegemoet, zodat achterhaald kan worden wat de oorzaken zijn van de geringe benutting van percelen met als gevolg achteruitgang van productie in het district. Ook de drainage voor de afvoer en toevoer van water is voor de organisatie een belangrijk aandachtspunt.

Hiernaast ziet de Agrarische Adviesraad graag dat het ministerie modelbedrijven opzet om jongeren te interesseren voor de agrarische sector. Ook wil de raad voorlichting en onderzoek vanuit LVV ontvangen. De organisatie vraagt verder om het beschikbaar stellen van arealen voor graslandproductie in coöperatief verband. Daarnaast doet zij een beroep op het ministerie voor de beschikbaarheid van veeartsen en verbetering van de veestapel. De Agrarische Adviesraad wil verder dat de proeftuinen van het ministerie beschermd en onderhouden worden en ziet ook graag studiebeurzen en begeleiding van het ministerie tegemoet.    .

De minister was ingenomen met het initiatief van de Agrarische Adviesraad en zei de communicatie tussen de boeren en de overheid belangrijk te vinden. “Hoe kunnen wij het samen?”, zei de minister, “want als overheid kunnen wij niet alleen de sector ontwikkelen. De overheid gaat niet produceren. De boeren moeten produceren en de overheid moet slechts faciliteren daarbij. Nu is het een kwestie van als er ergens een probleem is dan hoor je de boeren, maar nu zoals het hier is opgezet, is het een initiatief van de boeren zelf.”  Als alle districten dit zouden hebben, zou ik er bijzonder blij mee zijn”, aldus de minister Sewdien van LVV.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBoeren Saramacca stellen Adviesraad in