donderdag 8 december 2022
30.2 C
Paramaribo
2.4 C
Amsterdam
5
(1)

Boeren Nickerie dragen bij aan opschonen kanalen

lees ook ...

40ste herdenking 8-Decembermoorden krijgt extra aandacht

Het is donderdag, 8 december 2022, 40 jaar geleden dat 15 personen in het Fort Zeelandia zijn gemarteld en vermoord. Voor de herdenking dit jaar is er zowel nationaal als internationaal opvallend veel...

De boeren in de verschillende polders van het district Nickerie hebben het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) de afgelopen weken geholpen enkele belangrijke loos- en irrigatiekanalen op te schonen. De boeren kwamen in  met smeermiddelen en het ministerie met een graafmachine en brandstof.

In Groot Henar polder 1 en 2 zijn in de afgelopen twee weken bijkans 35 km aan loos- en irrigatiekanalen opgeschoond. Dit zorgt ervoor dat ongeveer 4200 hectare padieareaal beschermd wordt tegen wateroverlast, maar ook dat dit gebied op tijd over irrigatiewater kan beschikken.

De samenwerking met boeren is tot nog toe de beste manier gebleken om het reguliere onderhoud van de natte infrastructuur te garanderen. Rajenderkoemar Manbodh, grootlandbouwer van Henar, zegt daarvan: “De boeren hoeven niet zelf machines in te huren en het ministerie kan ondanks haar beperkte middelen toch het onderhoud van de lozingen aanpakken.” Ook andere boeren hebben ingestemd met deze vorm van publieke en private partnerschap.

LVV Regio West heeft deze samenwerking ook toegepast in de westelijke polders, waaronder de Nanni-, Bruto- en Europolder Noord waar padieboeren ook hebben bijgedragen aan het opschonen van de kanalen met de graafmachine van LVV.

De graafmachine is ondertussen verplaats naar Wageningen, alwaar dezelfde samenwerking zal worden toegepast tussen LVV en de padieboeren om tenminste 25 km van de belangrijkste waterwegen voor de rijstsector op te schonen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBoeren Nickerie dragen bij aan opschonen kanalen