zaterdag 13 juli 2024
25 C
Paramaribo
14.4 C
Amsterdam
0
(0)

Boeren krijgen landbouw hulpmiddelen via SAMAP

lees ook ...

Inheemse vrouwengroep ontvangt mobiele cool unit voor produc...

De coöperatie Asajaka Weno UA, een inheemse vrouwengroep uit Pierre Kondre Kumbasie in district Para, heeft een mobiele koelunit ontvangen om de kwaliteit van hun producten te waarborgen tijdens het v...

Begunstigden van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) hebben meer dan 2700 stuks landbouwattributen en machines overgedragen gekregen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), in samenwerking met de Wereldvoedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Er zijn tractoren, cassave verwerkingsmachines en diverse andere productie- en voedselverwerkingsapparatuur verdeeld onder de bugiunstigden. Onder de tweede oproep van het SAMAP-project van de Matching Grant Facility (MGF 2) zijn er sinds december 2022 meer dan 4700 landbouwmachines en apparatuur aan begunstigden in alle 10 districten van het land geleverd.

Deze aanzienlijke investering, met een totaal van meer dan USD 1,2 miljoen, heeft 129 small en large grant projecten gefinancierd onder de MGF 2, gericht op het verbeteren van de productiecapaciteit van Suriname voor fruit, groenten, cassave, gember en andere niet-hout bosbijproducten (NTFP’s).

Anand Ramkisoensing, directeur van Onderzoek, Afzet en Verwerking van het ministerie van LVV, benadrukte de inzet van de regering om boeren te ondersteunen en de agrarische sector van Suriname te versterken. Hij erkende het belang van het verschaffen van hoogwaardige en innovatieve machines aan boeren, waarbij hij benadrukte dat LVV en SAMAP ook extra ondersteuning bieden, zoals training, certificering en voedsel veiligheidsmaatregelen.

Hermien Pavion, directeur Agrarische Ontwikkeling Binnenland van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), uitte haar tevredenheid over de grants die met name de vrouwen in ditricten zoals Sipaliwini, Brokopondo en Marowijne ten goede komen. Ze benadrukte dat de focus van haar ministerie ligt op het bevorderen van duurzame en concurrerende agroforestry systemen door middel van mechanisatie en de verzekerde voortdurende steun voor de SAMAP-projecten.

Met de recente distributie van apparatuur heeft FAO/SAMAP nu 75 procent van de begunstigden van MGF 2 voorzien van gereedschappen en landbouwhulpmiddelen en 100 procent van de projecten die aan de eerste oproep gehoor gaven. Eén van de begunstigden, Tiffany Birambie van de inheemse vrouwelijke landbouwcoöperatie genaamd Asajakweno van het dorp Pierre Kondre Kumbasi te district Para, uitte haar dankbaarheid en belichtte de uitdagingen waarmee kleine boeren worden geconfronteerd bij het zelfstandig investeren in hoogwaardige machines.

Dankzij de steun van SAMAP kan zij de efficiëntie van haar productieproces verbeteren, haar markten uitbreiden en de verkoop vergroten.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBoeren krijgen landbouw hulpmiddelen via SAMAP