woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
0
(0)

Boeren in Wanica delen ervaringen voor verbeterde cassaveproductie

lees ook ...

Debat over gunning vergadercomplex DNA en rechterlijke uitsp...

In de recente periode heeft het debat over de gunning van het vergadercomplex voor De Nationale Assemblee (DNA) veel aandacht gekregen in de (sociale) media. Er zijn vragen gerezen o...

Onder begeleiding van het waardeketenplatform cassave, gesteund door SAMAP, en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), hebben boeren en agro-ondernemers in Wanica deelgenomen aan een boer-tot-boer kennisuitwisselingsbezoek. Het initiatief heeft tot doel ervaringen uit te wisselen over verschillende aspecten van cassaveteelt, innovatieve technieken voor productieverbetering en het opbouwen van uitgebreide bedrijfsnetwerken.

Jack Lie a Fat, een cassaveproducent die ondersteuning ontvangt van de SAMAP Matching Grant Facility, beheert in samenwerking met Marthiland N.V. ongeveer 0,5 hectare cassave in het Reeberg-gebied van het district Wanica. Met ruim vier jaar ervaring is Lie a Fat tevreden met zijn bedrijf.

Hij werkt samen met 10 cassavetelers uit Wanica en omgeving om aan de vraag van de koper, Jonas van Ravenswaay van agri-business Martiland N.V., te voldoen. De geschatte opbrengst van Lie a Fat ligt rond de 80 ton per hectare, allemaal verkocht aan Martiland N.V., die de verse cassave verwerkt tot geraffineerde cassaveproducten onder het merk BamBino, met een waardeketensysteembenadering.

De groep boeren bezocht ook Robert Kario, een landbouwer en outgrower die samenwerkt met Lie a Fat in de Matching Grant Facility van SAMAP. Hij exploiteert ongeveer 0,5 hectare cassave in het Lelydorp-gebied van het district Wanica en heeft meer dan 43 jaar ervaring in cassaveteelt. Als fulltime kleinschalige familielandbouwer werkt Kario samen met zijn familie, waarbij vrouwelijk leiderschap een leidende rol speelt.

In tegenstelling tot Lie a Fat is Kario’s boerderij voornamelijk arbeidsintensief, waar veel handmatig werk wordt verricht, maar wel met een consistent en systematisch teeltpatroon. Cassave is het focusgewas naast andere groentegewassen. Het bedrijfsoppervlak bestaat voornamelijk uit zandgrond, en de meest aangeplante variëteit is zoete gele cassave, met opbrengsten boven de 20 ton per hectare na 9 maanden productie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBoeren in Wanica delen ervaringen voor verbeterde cassaveproductie