dinsdag 27 februari 2024
32 C
Paramaribo
6.6 C
Amsterdam
3.4
(5)

Boekverbod en als de dief roept :” Houdt de dief”

lees ook ...

Project Krin Birti gelanceerd in Saramacca voor schonere omg...

Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) heeft het project Krin Birti gelanceerd in het ressort Jarikaba, gelegen in het district Saramacca. Dit initiatief, uitgevoerd in samenwerking m...

Is het u als lezers ook opgevallen dat de meest wetteloze mensen, zij die op allerlei wijzen rechten schenden, het meest met wetboeken gaan zwaaien als  er maar een hint wordt gegeven over hun handelen tegen de wet. Feitelijk is een boek waar een Bergh zijn waarheid vertelt over “Zaken doen in Suriname, corruptie op hoog niveau” ,maar niets verteld over zijn faillissement in Nederland eigenlijk een paranoia prul pamflet waar de dief roept: “Houdt de dief!”     

Dieven van rechten

Goed beschouwd komen de meeste misdaden neer op stelen. Een moordenaar is een dief van mensenleven(s), de grootste misdaad. Een leugenaar, een dief van de waarheid. Een machtige die een boek onwettig verbiedt en uit de roulatie (wil) halen of haalt, een dief van de vrijheid van meningsuiting.

Hoe er een aanval is gedaan op de persvrijheid door de president, heeft de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ)   Vishmohanie Thomas vandaag keurig uit de doeken gedaan in een protestbrief die ook op Culturu.com te lezen is.

Dat gedoe van president Chan Santokhi over het weghalen van zijn foto, op de kaft van het boek dat als ondertitel heeft Corruptie op hoog niveau, bracht herinneringen aan de eerste regering met Bouterse als gekozen president periode 2010 – 2015. Boutisten beweren vanwege Chans reactie dat Bouterse nooit een boek verboden heeft, terwijl er ettelijke boeken over hem te koop zijn, met zijn foto op de kaft.

Leugens

Maar dat is een pertinente leugen. Bouterse verbood een geschiedenisboek in de periode 2010- 2015  en liet de hele partij in beslag nemen omdat er een foto in stond van demonstranten met een bord waarop stond “Bouterse, moordenaar”.

Vandaag, ruim vijf weken geleden is Desi Bouterse definitief hoofd veroordeelde moordenaar van 15 ongewapende mannen op 8 december 1982. Gods molen maalt langzaam, zeggen vele gelovige Surinamers dan vroom, maar omtrent de manier hoe de gerechtelijke molen hier op aarde begon te draaien doet ook een leugen de ronde.

Er zijn VHP-ers die trots zeggen, dat heeft Chan Santokhi toch maar bewerkstelligd, dat Bouterse veroordeeld werd. Dat is ook een grote leugen. De 8 decembermoorden zouden verjaren, dus niet meer behandeld kunnen worden door de rechters na 20 jaar, maar daar staken de bedroefde nabestaanden en de net opgerichte Surinaamse Vereniging van Journalisten, toen onder leiding van Nita Ramcharan, een stokje voor in 2002.

Die hebben tezamen de verjaring van de moorden gestuit, zoals dat in gerechtelijke termen heet. Vandaar ook de ridder orde die Ramcharan terecht daarvoor kreeg van Nederland in december 2023.

Waarheidsvinding (feiten)

Chan heeft niets gedaan aan de veroordeling van Bouterse, integendeel zijn bewezen staats oplichters als Paul de Haan en Prenobe Bissuser en de veroordeelde moordenaar D.D. Bouterse onder zijn regiem gevlucht voor de Justitie. Alle Surinaamse Procureur Generaals vanaf mr. Reeder tot en met mr. Punwasi zijn vanaf 1982 laf en stil gebleven, ook begrijpelijk want liever een levende lafaard dan een dode held hebben ze waarschijnlijk geredeneerd.

Maar zowel de vrouwelijke rechters die Bouterse aanvankelijk veroordeelden, als de mannelijke rechters in hoger beroep hebben moed getoond en zijn na vele onderzoeken tot hun waarheidsvinding en onvoorwaardelijke veroordeling van 20 jaar celstraf gekomen. Dan weet u dat ook weer. Want teveel Surinamers hebben een selectief geheugen of zijn kort van memorie.

Olifant, honden en bijen

Tot slot nog een opmerking die zijdelings te maken heeft met de “in eer en goede naam aangetaste”” Chan Santokhi in de Assemblee.  Daarop inspelende, citeerde een VHP parlementariër een uitdrukking in Hindi die al de coalitiegenoten die op hem lijken liet grijnslachen (kijk naar die Assemblee vergadering van afgelopen week op het net).

De uitdrukking, die het geachte lid vertaalde luidt: Als de olifant langsloopt, blaffen de honden. Voor de context: het symbool van de VHP is een olifant en de honden zijn dus alle assemblee leden en publicisten die kritiek hebben.

Als antwoord daarop heb ik  een uitdrukking zoals wij van Sranan Peyri dat ervaren als pers (Fact):” Als pers en volk eensgezind op onrecht afgaan als een zwerm bijen,  gaat zelfs de olifant dekking zoeken, bang als die is om in zijn slurf gestoken te worden!”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnBoekverbod en als de dief roept :" Houdt de dief"