dinsdag 28 maart 2023
24.4 C
Paramaribo
4.8 C
Amsterdam
0
(0)

Boek ‘Saamaka en de Ontwikkeling’ gepresenteerd aan gemeenschap

lees ook ...

President Santokhi stelt werkgroepen in voor ontwikkeling va...

President Chandrikapersad Santokhi heeft werkgroepen geïnstalleerd voor de ontwikkeling van de gebieden Para, Commewijne en Creola & omgeving. Deze gebieden hebben decennialang te kampen gehad met...

Het boek ‘Saamaka en de Ontwikkeling’ is in bijzijn van het grootopperhoofd der Saramaccaners, Albert Aboikoni gepresenteerd. Op 19 september vorig jaar werd het initiatief voor het schrijven van een boek genomen tijdens de herdenking van 260 jaar vrede die gesloten werd tussen het koloniale bestuur en de stam van de Saramaccaners.

Initiatiefnemer stichting Saamaka un Zunta ko a Wan heeft op 10 februari 2023 een voorproefje gegeven van de inhoud van het boek dat in het gebouw van de Stadszending EBGS is gepresenteerd. De geschiedenis en onderzoeken rond de Saamaka gemeenschap worden in het boek belicht. Tijdens de presentatie zijn de aanwezigen tot nieuwsgierigheid gewekt middels een computerpresentatie, waarbij korte delen van de 14 hoofdstukken met bijbehorende foto’s zijn getoond.

Granman Albert Aboikoni. Foto: CDS

Het boek is een verzamelwerk van onderzoeken binnen de geschiedenis en cultuur van de Saamaka, alsook de ontwikkeling van de taal, leefgewoonten en denkwijze zowel in het binnenland als in de stad.
Franklin Jabini, voorzitter van de stichting, zegt dat verschillende Saamaka academici hieraan gewerkt hebben.

“De titel van het boek was van tevoren bepaald, want het doel van de stichting is om te werken aan duurzame ontwikkeling van de Saamaka gemeenschap.” Jabini heeft zelf ook gewerkt aan 2 hoofdstukken en is de eindredacteur. Hij geeft aan dat er geen etnisch verschil is tussen Saramaccaners, en andere Afro-Surinaamse groepen, maar dat het verschil ligt in cultuur. “Het wel goed om te weten dat we verschillende culturen hebben, en die moeten we waarderen en zo samen optrekken als eenheid.”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBoek ‘Saamaka en de Ontwikkeling’ gepresenteerd aan gemeenschap