zaterdag 18 mei 2024
23.4 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
1
(1)

BLTO-leden gevraagd terug te keren naar werk na gerechtelijke kwestie

lees ook ...

Centrale Markt Paramaribo verwelkomt Sergio Anoesa als markt...

Sergio Anoesa is officieel aangesteld als de nieuwe marktmeester van de Centrale Markt Paramaribo (CMP). Hij heeft deze functie op vrijdag 17 mei 2024 middels het tekenen van het protocol van overdrac...

Het bestuur van de Bond van Leraren in het Technisch Onderwijs (BLTO) heeft al zijn leden opgeroepen om vandaag terug te keren naar hun werk. De BLTO, met meer dan 1.000 leden verspreid over 58 LBO-, 15 MBO- en 10 VSO-scholen, nam deze stap nadat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) namens de Staat een kort geding had aangespannen tegen de BLTO, met als eis het beëindigen van de lopende acties. Hoewel de rechter geen definitieve uitspraak heeft gedaan, zijn er wel afspraken gemaakt tussen de betrokken partijen.

De rechter heeft de BLTO erop gewezen dat staken niet de juiste manier is om de kwestie van achterstallige betalingen aan te pakken en dat de huidige staking als onrechtmatig kan worden beschouwd. Tegelijkertijd heeft de rechter kritiek geuit op het functioneren van de administratie van de overheid en benadrukt dat het van groot belang is dat deze correct functioneert om onnodige benadeling van werknemers te voorkomen.

Namens het bestuur heeft ondervoorzitter Jenifer Ballo aangekondigd dat de bond onder bepaalde voorwaarden bereid is de lopende acties op te schorten:

  • om te voorkomen dat het schooljaar verloren gaat voor de studenten, met het oog op de naderende examens;
  • op voorwaarde dat de Staat eind mei alle achterstallige betalingen uitvoert;
  • dat de uitbetaling van vergoedingen voortaan in december zal plaatsvinden en de bond zal daarbij hulp bieden om de verwerking van urenstaten te stroomlijnen en stagnatie te voorkomen;
  • dat de Staat maatregelen zal treffen om de problemen binnen de administratieve hiërarchieën aan te pakken.

Directeur van het Beroepsonderwijs, Robby Holband, heeft voor de rechter verklaard dat betalingen zullen worden uitgevoerd zodra de urenstaten voor de 10e van de maand worden ingediend. Hij heeft beloofd een overzicht van de ontbrekende urenstaten te delen met de bond, zodat de betrokken directeuren kunnen worden aangemoedigd om deze tijdig in te dienen.

De rechter heeft aangegeven dat de zaak wordt aangehouden en dat er voorlopig geen definitieve uitspraak zal worden gedaan. “De Staat staat voor een grote taak en de bond heeft aangegeven dat de leden hun werk zullen hervatten, zij het onder voorbehoud. De BLTO kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor acties die buiten haar invloedssfeer plaatsvinden,” aldus de mededeling aan de leden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBLTO-leden gevraagd terug te keren naar werk na gerechtelijke kwestie