maandag 3 oktober 2022
29.4 C
Paramaribo
10.8 C
Amsterdam
5
(2)

Bloedbad Moiwana herdacht

lees ook ...

Bewoners Apoera kunnen gratis naar de tandarts

Deze week kunnen bewoners uit het dorp Apoera gratis gebruikmaken van medische- en tandheelkundige diensten. De diensten zijn onderdeel van de operatie 'Gran Mati', een civiel-militaire operatie van h...

Op 29 november 1986, heeft  in het Moiwana gebied in het district Marowijne een bloedblad plaats gevonden. Hierbij zijn onschuldige burgers om het leven gebracht, waaronder zwangere vrouwen, kinderen en baby`s. Het ging om een zuiveringsactie van het Nationaal Leger en er werd gezocht naar Ronnie Brunswijk, de toenmalige leider van het Jungle Commando en leden behorende tot zijn commando.

In 2004 werd er vonnis geveld door het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens. Er moest onderzoek plaatsvinden en de bewoners van het dorp moesten een schadevergoeding krijgen. De toenmalige president Ronald Venetiaan bood namens de regering zijn excuses aan en gaf aan de bewoners een financiële tegemoetkoming.

In verband met 35 jaar bloedbad Moiwana, vindt er een ‘Trowé Watra’ plaats bij het Moi Wana monument in het district Marowijne.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBloedbad Moiwana herdacht