vrijdag 29 maart 2024
29 C
Paramaribo
9.8 C
Amsterdam
5
(2)

Bloeddruk van veel Surinamers te hoog

lees ook ...

Start landelijk symposia voor jeugdontwikkeling te Commewijn...

Op vrijdag 22 maart jongstleden vond in het district Commewijne de kick-off plaats van het project ‘Symposia Jeugdontwikkeling’. Het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) wil vi...

Veel Surinamers hebben een te hoge bloeddruk. Meer dan helft (58.2%) van de mensen die de afgelopen periode hun bloeddruk hebben laten meten, hebben een bloeddruk hoger dan 140/90 (blauw). Van de groep die terug moest om hun bloeddruk te laten meten, zijn 62.6% geweest (groen). Hiervan hadden maar 25.2% nog een bloeddruk die hoger was dan 140/90 (rood).

Het ministerie van Volksgezondheid wil de samenleving informeren omtrent het cardiovasculair risico (CVR), welke het risico is om binnen 10 jaren een complicatie op te lopen of sterfte t.g.v. hart- en vaatziekten. Een voorbeeld indien het CVR = 5 procent is, betekent dat indien er 100 personen zijn met hetzelfde CVR, dat daaruit 05 personen binnen 10 jaren een complicatie gaan meemaken of overlijden ten gevolge van hart- en vaatziekten.

Een van de doelen van het SHI is om het CVR van de patiënten te verlagen, door tijdig interventies te plegen die de risicofactoren kunnen beïnvloeden. Deze risicofactoren zijn onder andere ongezonde voeding (cholesterol, zout), weinig tot geen lichamelijke activiteit, ongezond lichaamsgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte, maar allerbelangrijkste is roken.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBloeddruk van veel Surinamers te hoog