zondag 29 januari 2023
27.2 C
Paramaribo
5.4 C
Amsterdam
0
(0)

Binnenlandse gemeenschappen in Suriname moeten zichzelf ontwikkelen

lees ook ...

Asking the IMF to construct additional prisons

The administration can now request funding for more prison construction from the International Monetary Fund (IMF) as negotiations have begun. The number of people who use social media to vent their a...

De regering wil dat de binnenlandse gemeenschappen zichzelf ontwikkelen. Zij zullen zelf initiatieven moeten nemen op het gebied van ondernemerschap, toerisme, huisvlijt of de agrarische sector. Dit zei president Chan Santokhi bij zijn bezoek aan Dritabiki. De president heeft op 6 november samen met vicepresident Ronnie Brunswijk en enkele ministers een districtsbezoek afgelegd aan Sipaliwini.

Het staatshoofd ziet graag dat de gemeenschappen zich organiseren en dat de regering daarop inspeelt. Zij kunnen van regeringszijde ondersteund worden vanuit het KMO-Fonds. Daarnaast zal de regering ook haar verantwoordelijkheid moeten opeisen en laten gelden in de gebieden. Dit vooral als zij grote ontwikkelingen teweeg wil brengen in deze delen van het land.

Wisselwerking

Volgens Santokhi is de regering voorstander van een goede wisselwerking tussen haar, het traditioneel gezag en de gemeenschappen in het binnenland. Zo moet volgens de president het instituut van traditioneel gezag niet alleen een traditionele vertegenwoordiging zijn, maar een stukje overheidsgezag dat in zijn gebied vertegenwoordigt.

Het beleid van de regering is erop gericht het traditioneel gezag weer sterk te maken; zeker wat betreft het instituut van de granman. Dat zal zoals het hoort weer versterkt worden, met middelen, met ondersteuning, met infrastructuur, met logistiek. De president zegt dat er alvast een besluit is genomen voor de granman der Aucaners en dit zal ook gelden voor de granmans van de andere stammen, zowel van de marrons als de inheemsen.

Doel bezoek

De bedoeling van het bezoek aan Dritabiki is hetzelfde als welke het geval is geweest bij eerdere districtsbezoeken namelijk: goede communicatie met de structuren, zelf de boodschap overbrengen over de uitvoering van het beleid, beheersing van de financiële crisis en aanpak van het COVID-19 en armoedevraagstuk.

“Uiteraard ook om van de gemeenschap te horen wat de problemen zijn van het traditioneel gezag als de overheid en politieke structuren in de gebieden.” De regering wil van hen de verlangens en verwachtingen zelf aanhoren en stelt een goede wisselwerking op prijs.

President Santokhi zegt dat de regeringsdelegatie de problemen heeft aangehoord en die ook gaat oplossen. De delegatie heeft enkele petities in ontvangst mogen nemen, die volgens het staatshoofd aangeven dat de gemeenschappen weten wat zij willen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBinnenlandse gemeenschappen in Suriname moeten zichzelf ontwikkelen