woensdag 21 februari 2024
32 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
0
(0)

Binnenland vreest voedseltekort

lees ook ...

De extreme droogte maakt vrachtvervoer in het binnenland bijna onmogelijk. Oogsten zijn voor een groot deel ook mislukt door dezelfde droogte. Behalve de plaatselijke bevolking heeft ook de Medische Zending te kampen met het probleem. De vervoerskosten zijn met minstens100 procent gestegen. Nu moet men vaker onderweg slapen, daar er nu meer tijd nodig is om bepaalde gemeenschappen te bereiken.

Dorpbewoners kunnen door de droogte ook moeilijk planten. Het plantmateriaal is schaars. “De winkeliers in de dorpen kunnen door de lage waterstand vrijwel geen voedingsmiddelen meer aanleveren en de voedselvoorraden van de mensen zijn opgeraakt”, zegt Johan Zandveld, kapitein van Abenaston, tegen de Ware Tijd.

Afreizen naar Atjoni geschied met heel mee moeite. Bootslieden hebben geen zin hierin. Zij kunnen door het weinige water in de rivier heel makkelijk hun motoren verliezen. “Je ziet alleen maar rotsen en weinig water in de rivier”, aldus Main.

Minder dan twintig van de honderd en vijftig korjalen onderhouden nu de route van Atjoni naar de dorpen in het Boven-Surinamegebied. Steeds meer boten en motoren vallen uit door beschadiging over de rotsen. De boten van de overheid varen niet meer, omdat de eigenaars zeven maanden lang niet zijn uitbetaald.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBinnenland vreest voedseltekort