zondag 2 april 2023
22.8 C
Paramaribo
6.9 C
Amsterdam
0
(0)

Binnenland nog niet gereed voor Covid-vaccinatie

lees ook ...

Expositie afschaffing slavernij en emancipatiestrijd

Het Nationaal Archief Suriname organiseert samen met NAKS en The Black Archives (Nederland) de expositie: 'Manspasi, Verbonden Geschiedenis van Strijd in Suriname en Nederland'. Dit jaar wordt 150 jaa...

In het binnenland zal nog niet worden gestart met de vaccinatie tegen het coronavirus. De bewoners moeten eerst uitgebreid geïnformeerd worden. “Er zijn nog te veel misvattingen en misinformatie rondom het vaccin en die moeten wij eerst zien weg te werken. We willen de zaken goed en juist aanpakken, maar daarvoor hebben wij tijd en geld nodig”, zegt medisch-directeur Maureen van Dijk-Wijngaarde.

De MZ, is voor een groot deel verantwoordelijk voor de gezondheidszorg in het achterland, inventariseert de misvattingen rond het vaccin en de vaccinatie onder de inheemsen en marrons. Vooral de Wayana’s en Trio’s zijn enigszins terughoudend en bij de Aucaanse en Saramacaanse gemeenschapen is de opvatting dat men dood kan gaan aan het vaccin. Een deel van het personeel van de hoofdvestiging van de organisatie in Paramaribo is intussen wel gevaccineerd.

Momenteel worden gezondheidszorgassistenten (gza) getraind in het vaccineren en hoe zij de mensen verantwoord kunnen voorlichten. “Je kunt zeggen dat zij cruciaal zijn om de vaccinatiecampagne in binnenland te laten slagen. Ze moeten niet alleen de dorpelingen voorlichten, maar ook praten met het lokale gezag, ” zegt Van Dijk-Wijngaarde.

Als de gemeenschappen aangeven, dat zij er nog niet gereed voor zijn om gevaccineerd te worden, kan er niet veel gedaan worden. In communicatie naar MZ toe zijn dorpsautoriteiten heel duidelijk geweest: “Geen informatie, geen vaccinatie. Daar moeten we zeker rekening mee houden. We kunnen niet anders vooral als wij hun medewerking willen.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBinnenland nog niet gereed voor Covid-vaccinatie