woensdag 8 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-1.3 C
Amsterdam
0
(0)

Binnenland komt langzaam uit isolement; 1×24 uur stroom voor Akoloi Kondee

lees ook ...

Intrekking grondbeschikkingen Hollandse Kamp

Kapitein Sergio Jubithana van Hollandse Kamp, is tevens voorzitter van de Organisatie van Inheemse Dorpshoofden in Para en Wanica. Hij heeft meegedeeld dat de minister van Grondbeleid en Bosbeheer hee...

Het dorp Akoloi Kondee te Papatam is op 12 december voorzien van 1×24 uur elektriciteit. In november 2020 startte het elektrificatieproject en heeft na één jaar 15 gebieden op het elektriciteitsnet aangesloten. “Behalve dorpen als Moengotapoe, Pelgrimkondre en Dantapu zijn ook de Van Pettenpolder en het Lachmanproject in Nickerie voorzien van elektriciteit,” zei minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH).

“Het gebied van Papatam wordt van energie voorzien vanuit de centrale van Albina”, zegt waarnemend directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), Marcel Eyndhoven. Er is 4 km hoogspanningsnet aangelegd en de distributienetten naar de huizen zijn reeds aangelegd. De grootste uitdaging van dit project lag in de voorziening van materiaal. Dit is tijdig opgelost zodat het project op tijd kon worden opgeleverd. De bewoners zullen de huisinstallaties in orde moeten maken en na goedkeuring en registratie kunnen zij gebruikmaken van de aangeboden elektriciteit.

Volgens vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk zullen ingaande januari 2022 meerdere dorpen in Boven-Suriname en Galibi voorzien worden van stroom. De lokale gemeenschap wordt door minister Abiamofo op het hart gedrukt zuinig om te gaan met elektriciteit. Dankzij het vernieuwde, weliswaar impopulair beleid inzake de verhogingen van de stroomtarieven kon dit elektrificatieproject worden uitgevoerd. Volgend jaar worden er nog 100 dorpen voorzien van stroom. Hier zal gebruik worden gemaakt van zonnepanelen.

Brunswijk zei verder dat hij niet zal stilzitten en zaken zoals het opstarten van een asfalteringsproject te Papatam en omgeving zal aanpakken. Hij wil dat het binnenland en de districten, evenals Paramaribo, tot ontwikkeling worden gebracht. “Wij halen het bij lange na niet bij Paramaribo, maar een begin zal worden gemaakt,” stelt Brunswijk vast.

De vp zal zich ook inzetten dat het grondenrechtenvraagstuk binnen een jaar behandeld en afgewikkeld is. Dit vraagstuk ligt al op het bord van de voorzitter van de Nationale Assemblee, Marinus Bee. Voorts belooft de vicepresident dat hij in de komende jaren hard zijn best zal doen om de achtergestelde groepen van het binnenland uit hun isolement zal halen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBinnenland komt langzaam uit isolement; 1x24 uur stroom voor Akoloi Kondee