woensdag 8 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-1.3 C
Amsterdam
0
(0)

Bijna 900 wapenbeschikkingen door OM getekend in vijf maanden

lees ook ...

Adhin: There are now 4 billion additional SRD in circulation...

According to Ashwin Adhin, vice chairman of the NDP and former vice president, there are currently three times as many SRDs in use in the nation. This involved 2 billion in banknotes in 2020. To SRD 6...

Er zijn in de periode van 13 april tot 30 september 2021 621 jachtgeweer- en 235 vuistvuurwapenbeschikkingen getekend door het Openbaar Ministerie (OM). Er zijn ook afwijzingen geweest, zegt waarnemend procureur-generaal Garcia Paragsingh. Door het OM wordt iedere vuurwapenaanvraag in behandeling genomen.

Er is door het vervolgingsinstituut een vragenlijst opgesteld, die de politie als leidraad gebruikt bij het veldonderzoek. Paragsingh geeft aan dat de memorie van toelichting op de Vuurwapenwet nadrukkelijk aangeeft, dat de verantwoordelijkheid met betrekking tot het vuurwapenbeleid primair in handen van de procureur-generaal (pg) ligt. Hierin wordt ook gesteld dat de pg algemene en bijzondere schriftelijke machtigingen voor vuurwapens verstrekt.

Vanwege de rol die het OM vervult in verband met de opsporing en vervolging, is het volgens de waarnemend pg belangrijk dat het OM regelmatig het beleid, in ieder geval het plan van aanpak in de strijd tegen illegale wapens en munitietransport en/of handel, bijstelt.

“Mede in het kader van de bepalingen van de “Inter American Convention against the illicit manufacturing of and trafficking in Firearms, Ammunition, Explosives and other Related Materials (CIFTA)” en de “Arms Trade Treaty (ATT)”, is het van belang dat het OM als autoriteit een actueel beleid voert in de strijd tegen de illegale wapen- en munitiehandel.

Suriname is mede door de uitgestrekte grenzen, niet gevrijwaard van illegale wapens en munitie binnen ons territoir. Het OM wil voor het nieuwe zittingsjaar aanvangen met het vastleggen van alle vuurwapen en munitie gerelateerde zaken die het Parket binnenkomen.

Paragsingh legt uit dat de registratie behelst zaken die op het Parket worden afgehandeld, die worden gedagvaard ter terechtzitting en die resulteren in een veroordeling op grond van de Vuurwapenwet.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBijna 900 wapenbeschikkingen door OM getekend in vijf maanden