zondag 2 april 2023
22.8 C
Paramaribo
6.9 C
Amsterdam
0
(0)

Bij seksueel misbruik van kinderen is de dader altijd de schuldige

lees ook ...

Expositie afschaffing slavernij en emancipatiestrijd

Het Nationaal Archief Suriname organiseert samen met NAKS en The Black Archives (Nederland) de expositie: 'Manspasi, Verbonden Geschiedenis van Strijd in Suriname en Nederland'. Dit jaar wordt 150 jaa...

Het is nu tijd om bewustwording te creeren, zodat de taboe rondom kindermisbruik en kindermishandeling wordt doorbroken. Dit zegt Jeugdpsycholoog J.Cruden tijdens een webinar van Social and Mental Health Advocacy Foundation Suriname op 19 juni.  M.Irving-May, die al jaren bezig is met bewustwording op dit gebied heeft meegewerkt aan dit webinar, alsook Maya Manohar, die recentelijk is gepromoveerd op’Legal study on child abuse and neglect in Surinam’.

J.Cruden en Meriam Irving- May, Kinder– en Jeugdpsycholoog  verbonden aan de Vanguard College hebben het laatste onderzoek ‘Violence against Children’ van 2017 gebruikt als leidraad voor hun presentatie. Tijdens dit webinar  riep hij op om de slachtoffers niet verantwoordelijk te stellen voor de handeling van de dader. Verder zegt hij ook, dat ons zwijgen de kracht is van de dader.

Irving-May is al jaren bezig met dit onderwerp. Zij haalde enkele misvattingen aan die  bestaan over seksueel misbruik in de gemeenschap. Dit kan het geval zijn zowel bij het slachtoffer als bij de rest van de actoren. Een voorbeeld: ‘Als het kind nee had gezegd, was het niet gebeurd’. Deze misverstanden zorgen ervoor dat de aanpak van geweld tegen kinderen op dit gebied niet vlot verloopt.

“Gelukkig merken wij dat alle moeders en ouders die zijn geïnterviewd seksueel misbruik afkeuren, maar daarentegen hebben veel Surinaamse moeders opvattingen, dat meisjes zelf aanleiding geven tot seksueel misbruik door bijvoorbeeld aanstootgevende kleding aan te trekken.” Irving-May is daar niet over te spreken. “Het is de dader en alleen de dader bij wie de schuld van het misbruik ligt”, onderstreept zij.

Zij noemt het  verontrustend dat er groei is van een wereldwijde trend  van seksueel misbruik online. “De online aanwezigheid van zowel kinderen als volwassen is exponentieel toegenomen, maar het schort nog aan het besef welke risico’s en gevaren er daardoor zijn. Er is geen online monitoring, omdat volwassenen een huishouding hebben, aan het overleven zijn in deze moeilijke tijden en digitaal niet zo sterk zijn als de kinderen,” vermeldt zij.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBij seksueel misbruik van kinderen is de dader altijd de schuldige