I Tjing, of het Boek der veranderingen is een drie duizend jaar oud boek van de Chinezen dat je kan raadplegen als je de betekenis van het leven, je land en een bepaalde tijd wil weten. Het boek heeft 64 scenario’s. Het peilt de realiteit. Een hoop gebeurtenissen in een bepaalde situatie: dat is een scenario. Als je jouw ogen openhoudt voor wijsheid, is het ook bij je Chinese broer te vinden. De I tjing beschrijft het nu, toekomstvoorspellingen niet echt. In verband met 47 jaar Onafhankelijkheid dronken we een zelfgemaakte gemberbier. We zochten het getal 47 op en reageerden met een schok van herkenning. Ergo, we voelden ons persoonlijk aangesproken en bemoedigd.
47= De benauwenis (de uitputting)
Het is op 25 november, de 47ste week van het jaar geweest en het 47ste jaar van de Republiek Suriname. Uit de I Tjing bleek dat het kenmerk van het getal 47 is : de benauwenis (de uitputting) . Over het karakter van 47 staat er onder meer: “ Tijden van rampspoed zijn het tegendeel van succes. Niettemin kunnen ze tot succes leiden als ze de juiste mens treffen. Een sterk mens die in de verdrukking geraakt blijkt in weerwil van alle gevaar blijmoedig. En deze blijmoedigheid is de grondslag van zijn latere succes.” Herken je de situatie en de oplossing van nu hierin? Blijf niet in die mistroostigheid, die wij als velen, ook voelden op onze nationale verjaardag.
Srefidensi, onafhankelijkheid
Srefidensi, betekent de moed om jezelf te zijn en op eigen kracht in saamhorigheid met anderen te werken. Srefi is eigen en densi is geestkracht. Dege densi is het tegensgestelde, een wankelend innerlijk. Vandaag is een dag om onze densi= onze yeye krakti, onze moed te verzamelen. Niet alleen om te overleven, maar vooral ook om onze bloei te proclameren. Daarbij hoort werken en geloof in jezelf, bewustzijn, strijden. Hetgeen je wil kan je vooraf visualiseren, voor je zien en het zal met werken komen, het zal zich manifesteren. Bij alle saamhorigheid en teamwork met gelijk gezinde mensen, is het belangrijk dat je het werk doet dat jij en jij alleen het beste kan doen en vooral dat je er voldoening uithaalt.
Innerlijke kracht
Deze Srefidensi boskopu eindigt met verdere woorden uit dezelfde paragraaf van de I Tjing: “De innerlijke kracht (yeye krakti) van de mens is sterker dan het noodlot. Wie zich door uitputting laat breken heeft inderdaad geen succes. Maar in een mens die zich vaker terneer laat buigen, wordt de benauwenis een kracht tot reactie. Die kracht komt mettertijd stellig aan het licht. Maar daartoe zijn immorele mensen niet in staat. Alleen de zuivere mens bewerkstelligd heil en blijft vrij van falen. Wel is het aanvankelijk niet gelijk mogelijk naar buiten toe invloed uit te oefenen. Woorden maken niet altijd indruk. Daarom is het in benarde tijden van het grootste belang innerlijk sterk te zijn niet veel te praten, maar juist te handelen”