donderdag 30 maart 2023
30 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
5
(1)

Bigismaproject, gezond oud worden van Rotary club Paramaribo

lees ook ...

Minister Mac Andrew woont ‘earth hour campaign’ ...

Minister Steven Mac Andrew van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft op uitnodiging van World Wildlife Fund (WWF Guianas) de Earth Hour campagne bijgewoond, die gehouden werd op zate...

Bigismaproject van de Rotaryclub Paramaribo loopt vanaf november 2020. Het doel van dit project is gezond oud worden en het delen van informatie, die dit moet bevorderen in Suriname. Er zijn al twee webinars gehouden om dit te stimuleren, waarin Monique Veira ingaat op ouder worden.

Familieleden en  instanties gaan ervan uit, dat de seniorenburgers  niet meer in staat zijn om te bepalen wat goed voor hen is. Deze vooroordelen kunnen geestelijke achteruitgang in de hand werken, meent Veira. “De behandeling van ouderen heeft veel invloed op hun geestelijke gesteldheid.” Wij  creëren  als samenleving een ongezonde omgeving waar ouderen niet gezond oud kunnen worden. De seniore burger wordt niet in staat geacht om bepaalde beslissingen te nemen voor zichzelf.

De Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst vindt dat  Ouderen zich  gediscrimineerd voelen, omdat er op hen wordt neergekeken en ze al gauw tot geestelijk onbekwaam worden gerekend.

Zij die direct betrokken zijn bij de seniore burger  kunnen een aanvraag indienen voor het onder curatele stellen van een persoon, waarna de rechter een curator aanstelt. Die persoon wordt gemachtigd om bepaalde beslissingen te nemen voor de persoon die onder curatele wordt gesteld. “Er zijn beperkingen. De curator kan bijvoorbeeld niet je onroerend goed zonder toestemming van de rechter verkopen of een hypotheek belasten op je rekening,” aldus Veira. Een persoon zou zelf kunnen vragen om onder curatele te worden gesteld, maar dat komt weinig voor.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBigismaproject, gezond oud worden van Rotary club Paramaribo