woensdag 21 februari 2024
31 C
Paramaribo
9.7 C
Amsterdam
0
(0)

BGVS reageert op bekendmaking schaarste aan anesthesie medicatie

lees ook ...

Jongen vermist na zwemincident bij goudveld in Nieuw Koffiek...

Tijdens een zwemincident bij een goudveld in Nieuw Koffiekamp verdween RN (16) in de diepte. Er wordt gevreesd dat hij verdronken is. Ondanks zoekacties tot gisteravond, bleef het gewenste resultaa...

De Vereniging van Anesthesiologen Suriname heeft bekend gemaakt dat essentiële anesthesie medicatie, niet in voorraad is. Het BGVS deelt in verband met het bericht van boven genoemde vereniging, het volgende mee.

Het BGVS doet haar uiterste best de gemeenschap te voorzien van de nodige medicamenten. Van de anesthesie medicamenten kan medegedeeld worden dat intussen deelbetalingen hebben plaatsgevonden in het buitenland voor Sevofluraan. De betaling voor het middel Propofol is ook al ingezet. Voor de overige artikelen als Isofluraan en Atropine worden de bestellingen voorbereid.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft naar aanleiding van het bericht van de Vakgroep Anesthesiologie de volgende stappen ondernomen: Aan de Nationale Ziekenhuisraad is gevraagd om de actuele landelijke voorraden van de benodigde middelen te inventariseren voor zo optimaal mogelijke inzet in de ziekenhuizen. Tevens is gevraagd om zo spoedig mogelijk betalingsregelingen te treffen voor de openstaande rekeningen aan het BGVS.

Met het BGVS zijn afspraken gemaakt om de middelen waarvan nu een schaarste is, zo snel mogelijk via luchtvracht in te vliegen. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo heeft maandag 27 maart een lading binnen, die ingezet zal worden voor het continueren van operatieve ingrepen na overleg met de vakgroep Anesthesiologie.

Er worden vanuit het Ministerie ook inspanningen gepleegd om vanuit andere kanalen te informeren naar de spoedige beschikbaarheid van de middelen. In overleg met de vakgroep Anesthesiologie wordt er ook gewerkt aan een spoedoplossing.

Om de leveringen van medicamenten aan de ziekenhuis instellingen, welke uitsluitend op krediet plaatsvindt, te garanderen, moet het BGVS vooruitbetalingen verrichten voor bestellingen in het buitenland.

De ziekenhuisinstellingen op hun beurt hebben ook de verantwoordelijkheid om hun betalingsverplichtingen na te komen, waardoor het BGVS niet met met een liquiditeitskrapte komt te zitten. In de afgelopen periode heeft deze situatie zich herhaaldelijk voorgedaan, waardoor het BGVS haar voorraden niet of nauwelijks heeft kunnen optimaliseren.

De staat oftewel het ministerie van Volksgezondheid, heeft meerdere malen hierop moeten inspelen, door de openstaande vorderingen bij de ziekenhuis instellingen op zich te nemen om de leveringen lokaal te garanderen.

Wij zijn ervan overtuigd dat dit probleem zo spoedig mogelijk verholpen is, en plegen alle inspanningen om soortgelijke situaties te voorkomen. Echter, is het wel van belang dat elke actor in de keten haar verantwoordelijkheid neemt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBGVS reageert op bekendmaking schaarste aan anesthesie medicatie