Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Bezuinigingen JUSPOL beginnen tol te eisen

Geplaatst

op

In de afgelopen maanden zijn er flinke bezuinigingsmaatregelen doorgevoerd bij het ministerie van Justitie en Politie, bij de Korps Politie Suriname begint dit nu zijn tol te eisen.

Het Korps Politie Suriname kampt momenteel met een benzine te kort. Enkele politiebureaus kunnen bij ernstige meldingen niet meer uitrukken omdat zij geen benzine meer hebben voor hun voertuigen. Gisteren kwam ook een politieauto op weg naar een oproep zonder benzine te staan.

Het benzine tekort komt door de bezuinigingsmaatregelen die minister Van-Dijk silos heeft ingevoerd om politiekorpsen te beperken op het gebruik van brandstof . Dit is volgens ex politiecommissaris Krishna Hussainali-Moethoera onaanvaardbaar. Zij vindt dat dat de verantwoordelijke leiders moeten beseffen dat juist in een tijd waarbij er sprake is van veelvuldige criminaliteit het niet kan dat er word bezuinigd op benzine waardoor de politie haar werk niet meer kan doen.

Burgers klagen momenteel al om de lange wachttijden voordat de politie arriveert na een oproep. Dit komt omdat er eerder al is bezuinigd op het aantal politie voertuigen en nu staan sommige voertuigen ook nog eens stil omdat er geen benzine is. Het lijkt erop dat de verantwoordelijken geen overzicht hebben van de huidige problemen en dit niet weten te managen, aldus Krishna Hussainali-Moethoera.

Volgens haar zouden met alle spoed de bezuinigingsmaatregelen op benzine en voertuigen moeten worden herzien, zodat de politie haar werk kunnen blijven doen.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Vijf familieleden opgepakt voor doodslaan man in Suriname

Geplaatst

op

By

In Suriname zijn vijf familieleden opgepakt die worden verdacht van het doodslaan van een man in het district Para in Suriname. Dit meldt de Surinaamse krant Times of Suriname.

De hoofdinspecteur en regiocommandant Midden-Suriname Ulrich Tjin Liep Shie bevestigd de arrestaties aan de het medium. Het gaat om een zoon, dochter, schoondochter, broer en zwager van de man.

De vijf familieleden zouden zaterdag na een woordenwisseling het slachtoffer hebben mishandeld. De man liep hierbij zwaar letsel aan het hoofd op en raakte bewusteloos. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In eerste instantie werd door verschillende personen aangegeven dat de man met zijn hoofd tegen een stenen rand zou zijn gevallen. Een gerechtelijke lijkschouwing op het lichaam van het slachtoffer wees uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen.

In afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vijf verdachten in verzekering gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Lees verder

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Meest gelezen