maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
0
(0)

Bezorgdheid bij parlementariërs over gevolgen invasie Oekraïne

lees ook ...

VN coördinator bespreekt verbetering gezondheidszorg met min...

Joanna Kazana, de Resident Coördinator van de Verenigde Naties (VN), heeft een kennismakingsbezoek afgelegd bij minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Tijdens dit bezoek op dins...

Verschillende assembleeleden zijn bezorgd over de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne. Volgens hun is het geen ver-van-mijn-bedshow. Intussen zijn de brandstofprijzen internationaal al met 8 tot 9% gestegen. Ook andere producten, zoals granen zullen duurder worden aangezien Oekraïne ruim 70% van zijn productie afzet op de Europese markt.

Dew Sharman, vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, had eerder aan de regering gevraagd hoe het zit met studenten die met een beurs studeren in Rusland, omdat ouders volgens hem zeer bezorgd zijn. Er studeren volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zes Surinamers in Rusland. Vanuit Suriname is contact met hun opgenomen en zij hebben aangegeven, dat zij geen gevaar lopen. Ook minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, merkte op dat er intensief contact is met de studenten.

VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien zei dat hij naast een voedselprobleem, ook een brandstofprobleem voorziet. “We zijn voorstanders van vrede in de wereld. Er moet meer tolerantie zijn en men moet met elkaar kunnen overleggen bij problemen. Ik vrees dat de wereldinflatie in de prijzen van voedsel zal doorwerken. Daarom vraag ik de regering alle maatregelen te treffen om zaken goed op te vangen en de burgers te ondersteunen.”

NPS-DNA-lid Patricia Etnel vroeg de regering nu al te kijken naar mogelijkheden om het volk niet in hongersnood te laten verkeren. “Misschien kunnen we overgaan tot het model van voedselbanken in alle ressorten. Er is al een organisatie bezig hiermee, misschien kan de overheid ze ondersteunen en het verder uitbreiden”, kwam de bezorgde Etnel met een concreet voorstel.

De Surinaamse regering heeft in een verklaring haar veroordeling uitgesproken over de militaire agressie. Suriname sluit zich aan bij het standpunt van de Caricom, waarin is aangegeven, dat alle betrokken partijen worden opgeroepen om verantwoordelijk en met zelfbeheersing te handelen om destabilisatie in die regio te voorkomen. Suriname onderhoudt diplomatieke en vriendschappelijke banden met Rusland en Oekraïne en zal zich blijven inzetten voor processen van dialoog en diplomatie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBezorgdheid bij parlementariërs over gevolgen invasie Oekraïne