woensdag 29 mei 2024
30 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
0
(0)

Bezoek Indiase parlementariers veelzijdig

lees ook ...

Santokhi bij onafhankelijkheidsviering Guyana: “Brugge...

De onafhankelijkheid van Guyana is niet alleen een mijlpaal voor het land zelf, maar wordt ook breed gewaardeerd in de regio. President Chandrikapersad Santokhi heeft op maandag 27 mei, samen met enke...

De Indiase parlementaire delegatie bestaande uit parlementariërs van de Lok Sabha en de Rajya Sabha (Indiaas parlement) heeft in het kader van de 75ste onafhankelijkheidsviering van India besloten het Caribisch gebied te bezoeken, nadat zij ook De Verenigde Staten van Amerika en Canada had aangedaan.

In Suriname zal de delegatie ontmoetingen hebben met leden van De Nationale Assemblee (DNA). De Indiase parlementariërs hebben reeds hun opwachting gemaakt bij president Chandrikapersad Santokhi. In verband met hun aanwezigheid is er een uitgebreid programma in elkaar gezet en wel op basis van de culturele en politieke relatie die Suriname en India met elkaar delen.

Vanwege de lange historische relatie en Indiase achtergrond van een deel van de Surinaamse samenleving, wordt het bezoek ook gezien als een culturele uitwisseling. De minister gaf aan: “We hebben hier parlementariërs van Uttar Pradesh en Bihar, dat zijn de gebieden waar de voorouders vandaan komen. Dus dat is ook een stukje culturele uitwisseling.” Ook zullen er wat overeenkomsten worden ondertekend op het stuk van gezondheidszorg en op het stuk van de politieke samenwerking.

De delegatie bracht ook een bezoek aan het district Nickerie. Vervolgens is er overleg met de leiding van DNA en woensdag zullen er enkele overeenkomsten worden getekend. De delegatie zal ook deel zijn van activiteiten van de Indiase ambassade. In de loop van de week volgen er bezoeken aan Staatsolie en Mariënburg. Verder staan er ook gesprekken met leden van de Raad van Ministers op het programma, waarbij de functionele samenwerking ter sprake zal komen alsook de samenwerking met het bedrijfsleven.

Minister Ramdin benadrukte dat Suriname en India voordelen kunnen halen uit dit moment. De twee landen hebben reeds een goede en uitgebreide samenwerking in verschillende sectoren en defensiegebied. India heeft heel wat projecten in Suriname gefinancierd, waarvan de belangrijkste op dit moment het opzetten van zonne-energie centrales in ongeveer 30 dorpen in het binnenland is. Minister Ramdin gaf aan dat het Indiase bedrijfsleven vanwege hun ervaring, is uitgenodigd de mogelijkheden hier te lande op het gebied van olie en gas te bekijken.

Het ligt in de bedoeling om gedurende de aanwezigheid van de delegatie nadere afspraken met elkaar te maken waarbij President Santokhi reeds heeft aangegeven op welke  gebieden samenwerking mogelijk is. Het staatshoofd heeft ook een uitnodiging aan de Indiase premier Narendra Modi doen toekomen om Suriname volgend jaar te bezoeken in het kader van de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie.

Minister Ramdin zal volgende maand in de marge van de vergadering van de Verenigde Naties (VN) samen met collega-ministers binnen de Caricom, een ontmoeting hebben met de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Subrahmanyam Jaishankar. Dit bezoek zal in het teken staan van de samenwerking tussen Indiase en de Caribische regio.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBezoek Indiase parlementariers veelzijdig