De viering van 160 jaar Keti Koti staat in het teken van bezinning en bewustwording. Dit belangrijke moment dient om de geschiedenis van de slavernij te herdenken en de impact ervan op zowel de tot slaaf gemaakten als hun nazaten te reflecteren. Op woensdag 21 juni vond er in het perscentrum van het Kabinet van de President een persbriefing plaats, waar de subcommissie 160 jaar Keti Koti de diverse activiteiten presenteerde die de jubileumviering op een respectvolle wijze zullen markeren.
Voorzitter Johan Roozer deelde tijdens deze gelegenheid het activiteitenprogramma met de media. Roozer legde uit dat in het kader van de viering van 160 jaar Keti Koti, 22 projecten van verschillende organisaties zijn goedgekeurd door de overkoepelende Nationale Commissie Jubileumjaren.
“Als subcommissie Keti Koti zullen we ook het nationale herdenkingsprogramma uitvoeren. Daarnaast zullen er ook organisaties op eigen initiatief en met hun eigen financiering activiteiten organiseren ter gelegenheid van 1 juli. Dit zal de viering extra luister bijzetten en compleet maken”, aldus de voorzitter van de subcommissie. Hij voegde eraan toe dat de activiteiten landelijk zullen plaatsvinden.
Volgens Roozer speelt bezinning een belangrijke rol tijdens de herdenking. Hij benadrukte dat de tot slaaf gemaakten zwaar hebben geleden nadat ze naar Suriname waren gebracht. “Er is hen veel leed en pijn aangedaan”, zegt Roozer.
Hij vindt dat bezinning en bewustwording de hoofdrol moeten spelen bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Bewustwording over de slavernij is van groot belang voor de Afro-Surinamers. “Het is cruciaal om de geschiedenis en de huidige sociale, economische en politieke ongelijkheid te begrijpen en aan te pakken. Door bewustwording kunnen Afro-Surinamers hun eigen geschiedenis en cultuur beter begrijpen en waarderen.”