donderdag 6 oktober 2022
25.5 C
Paramaribo
12 C
Amsterdam
0
(0)

Bewustwordingscampagne ‘Met Elkaar in Suriname’ gestart

lees ook ...

OW starts pilot project ‘Tackling abandoned plots and ...

The Ministry of Public Works (OW) has started a pilot project to tackle abandoned lots and buildings and making the infrastructure more tidy. So as to have healthy neighborhoods and increase the quali...

De inheemse en tribale volken hebben het recht op zelfbeschikking. Op grond van dat recht bepalen zij vrijelijk hun politieke status en streven zij vrijelijk hun economische, sociale en culturele ontwikkelingen na. De Grondwet van Suriname erkent wel individuele mensenrechten, maar nog niet de collectieve mensenrechten van inheemse volken en tribale volken. De wettelijke erkenning in Suriname is van cruciaal belang.

In het kader van de wettelijke bescherming van inheemse en tribale volken in Suriname heeft er in de Ballroom van Hotel Torarica op donderdag medialaunch en de start van de nationale bewustwordingscampagne ‘Met Elkaar in Suriname’ plaatsgevonden.

Minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling & Sport, is zeer verheugd dat de collectieve rechten van inheemsen en tribale volken gewaarborgd blijven. Zij geeft aan dat het zonder meer een lang gekoesterde wens is geweest van deze bevolkingsgroepen, waarbij nagenoeg hun hele bestaan in Suriname is gekarakteriseerd door strijd met bloed en tranen om een menswaardig leven te hebben.

“Deze wet voorziet ook in de internationale wettelijke verplichtingen met betrekking tot inheemse en tribale volkeren. Dus deze wet mag niet verdund noch verzwakt worden, want het is de verplichting van Suriname en niks minder”, gaf Emanuel aan. Zij vraagt de totale gemeenschap in stad, districten en ook het binnenland om dit met elkaar samen te doen. “Elk volk heeft het recht op het eigen bestaan. De wet collectieve rechten, geven de inheemsen en marrons de gelegenheid om te leven volgens hun cultuur”, zei de ROS-minister.

De conceptwet Grondenrechten is ingediend bij De Nationale Assemblee. Het wetsvoorstel moet na goedkeuring zorgen voor een structurele oplossing van het grondenrechtenvraagstuk van de inheemsen en tribale volken, zegt Patricia Meulenhof, voorzitter van de presidentiële commissie Grondenrechten.

“Wij hebben de regering geadviseerd om nog niet te praten met de gemeenschappen totdat er iets concreet op tafel is. Wij hebben als commissie ook presentaties gehouden voor verschillende groeperingen zoals religieuze, politieke en maatschappelijke. En tenslotte hebben wij op programma staan om nu het binnenland in te trekken”, geeft de voorzitter aan.

STAS International Strategic Communication and Branding zal ervoor zorgen dat de informatie in alle talen naar de gemeenschap toe gebracht zal worden. Er is een website gelanceerd www.collectieverechten.sr waarop de gemeenschap terecht is voor informatie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBewustwordingscampagne ‘Met Elkaar in Suriname’ gestart