zondag 24 september 2023
28.9 C
Paramaribo
11.7 C
Amsterdam
0
(0)

Bewustmakingsactiviteit van Directoraat Veeteelt over vogelgriepvirusinfecties

lees ook ...

Samenwerking diensten leidt tot succesvolle Simulatie Resili...

De afsluitende simulatie van het "Building Resilience Project in Vulnerable Communities", dat in februari van start ging, vond plaats op vrijdag 15 september. Tijdens deze simulatie werden de deelneme...

Het Directoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft onlangs een bewustmakingsactiviteit georganiseerd om aandacht te vestigen op de verspreiding van vogelgriepvirusinfecties in Zuid-Amerika. Zelfs Suriname ontkomt niet aan deze dreiging, en daarom heeft het directoraat Veeteelt stakeholders geïnformeerd en voorbereid tijdens de sessie.

Het Hoog Pathogene Aviaire Influenza virus (HPAI), ook bekend als H5 N1 of vogelgriep, is een virus dat normaal gesproken voorkomt bij pluimvee. Dit virus kan echter overslaan van dieren naar mensen en ernstige ziekte veroorzaken.

Het Directoraat Veeteelt heeft eerder het veldpersoneel en betrokken medewerkers voorgelicht en alert gemaakt. Faizel Willnis, onderdirecteur Veterinaire Diensten, presenteerde een stappenplan voor een grondige risicoanalyse van mogelijke overdrachtsroutes vanuit Brazilië naar Suriname en hoe deze te identificeren. Dit omvat de beoordeling van risicofactoren met betrekking tot wilde vogelmigratie, pluimveehandel en andere mogelijke introductiemethoden van ziekten.

Hoe de surveillance doelstellingen worden vastgesteld, het surveillancenetwerk, welke een uitgebreid netwerk van passieve en actieve componenten omvat. Het netwerk moet gebieden bestrijken waar wilde vogels samen komen, de gedomesticeerde pluimveehouderijen (inclusief koppels in de achtertuin), kippenzaken, gezondheidsdiensten, regionale klinieken en punten van binnenkomst zoals luchthavens en grensovergangen. De bestaande passieve surveillancesystemen worden versterkt door mechanismen voor het melden van ziekten te verbeteren.

Het Directoraat Veeteelt benadrukt de noodzaak van gerichte actieve surveillance om gevallen van Hoog Pathogene Aviaire Influenza (HPAI) proactief op te sporen. Dit omvat regelmatige bemonstering van wilde vogels en het testen van zowel wilde vogels als gedomesticeerd pluimvee in gebieden met een hoog risico. Samenwerking met natuurbeschermingsautoriteiten en natuurbeheerders is essentieel voor het monitoren van wilde vogels.

Om de capaciteit op te bouwen, zullen trainingen en middelen worden verstrekt aan laboratoriumpersoneel, voorlichters, inspecteurs, dierenartsen, artsen en andere belanghebbenden om hun kennis van HPAI-surveillance, preventie- en controlemaatregelen te verbeteren.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBewustmakingsactiviteit van Directoraat Veeteelt over vogelgriepvirusinfecties