Klein-Powakka heet nu Philipusdorp. Het dorp krijgt regelmatig te maken met vreemden, die zich presenteren als eigenaars van het gebied, dat de inheemsen al generaties bewonen. De vreemden menen dat zij het gebied hebben gekocht. Sommigen meten het gebied af en plaatsen grenspalen. Het dorp heeft geen titel op de grond, maar er is wel demarcatie. Dit is deel van het grondenrechtenvraagstuk, dat opgelost moet Worden.
Ruim een maand geleden nam een heer contact op met basya Harold Sabajo, die heeft aangegeven dat het dorp hem toebehoord. De meneer zegt dat de bewoners de ruimte zullen krijgen om het gebied te ontruimen, wanneer het zover is. Deze zaak is onaangenaam voor de bewoners, die hebben aangegeven het gebied nooit te zullen verlaten. Toch blijft het een onsmakelijke zaak voor de bewoners, om steeds Hiermee geconfronteerd te worden
“We wonen van kleins af aan hier. Mijn voorouders en ouders hebben hier gewoond. We praten over honderden jaren,” zegt de basya. De laatste man, die meent dat hij eigenaar is beweert dat zijn grootvader plantages heeft gekocht en dat Philipusdorp een deel van plantage Welgelegen is. “U dient te weten waar uw plek is. Hier is mijn dorp Klein-Powakka,” zegt de basya zelfverzekerd. “Ik bedoel al was het zo, je komt niet zomaar hier en begint te meten zonder te praten met de leiding van het dorp. Ik vind dit echt verregaand,” zegt de basya.
De dorpelingen hebben nog geen titlel op de grond. Er is wel gewerkt aan de demarcatie van het dorp. De bewering dat Philipusdorp tot plantage Welgelegen behoort, berust volgens de basya niet op waarheid.
De situatie van Philipsdorp is één van de vele zaken, die het grondenrechtenvraagstuk moet oplossen, en verlichting en zekerheid brengen voor mensen zoals de bewoners van Philipsdorp. “Wij als inheemsen zullen dit niet verder pikken. Wij wonen al jaren hier en gaan het niet pikken dat mensen gewoon op een dag bij ons komen en zeggen dat dit hun plaats is,” meldt basya Sabajo.
De districtscommissaris van Para, Marlene Joden, en de DNA-leden van het district zijn op de hoogte gebracht hiervan. “Wij vinden het een lastige zaak. Wij zijn de eerste bewoners van het land. Dit land is van ons. Toon een beetje respect voor ons. Wij willen niet het heel land, maar willen gewoon met rust gelaten worden in het gebied waar wij wonen,” benadrukt de basya.