woensdag 29 november 2023
24.2 C
Paramaribo
2.6 C
Amsterdam
5
(1)

Bewoners Brokopondo moeten zich niet alleen focussen op goudwinning

lees ook ...

Een reflectie op goudzoekers ramp te Matawai

Beter dan in dit gedicht kon Sranan Peyri het niet verwoorden. Daarom presenteren we u dit gedicht "Een reflectie" van Chantal Landburg (FB) die heel helder de situatie, de context heeft geschetst, va...

De districtscommissaris (dc) van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, pleit voor meer ondernemerschap in zijn district. Hij zegt dat de meeste bewoners uit het district gefocust zijn op goudwinning. Hoewel hij dit kan begrijpen is hij van oordeel dat de gemeenschap meer dan goudwinning moet kunnen doen. De dc zegt dit ook met het oog op de milieuvervuiling.

De goudaders lopen overal in het district en er wordt dan ook als zodanig gegraven, beweert hij. Deze zaak moet sowieso anders worden aangepakt. Het kan niet zo zijn, dat omdat goud overal voorkomt men ook overal moet graven.

Veel kreken zijn door het vele graven uit hun natuurlijke loop ontwricht. Ook het ecosysteem is ontwricht en dat wordt niet zo gauw in orde gemaakt. Ordening van de goudsector is nodig, zegt de dc.

Achtergrond
Volgens een ruwe schatting vinden ongeveer 20.000 mensen een bestaan in de kleinschalige goudwinning in het district Brokopondo. Het gaat niet alleen om inwoners van het district, maar ook om Brazilianen en Chinezen. In alle ressorten behalve de Marchalkreek, vindt goudwinning plaats in Brokopondo. De goudsector heeft een belangrijke invloed op het ondernemerschap in het district.

De klein mijnbouw zorgt naast werkgelegenheid voor sociale rust, economische bedrijvigheid en sociale projecten worden ook ondersteund door de porknokkers. Er is geen sprake van werkloosheid in dit district, omdat iedereen in de goudvelden een bestaan kan vinden.

Hierdoor zijn er ook geen hangjongeren in het district.
Een nadeel is dat het drinkwater wordt vervuild en er gebruik wordt gemaakt van kwik. Ook verspreiding van ziektes vindt plaatst. Naast milieuvervuiling vindt ook landdegradatie plaats.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBewoners Brokopondo moeten zich niet alleen focussen op goudwinning