dinsdag 6 december 2022
32.6 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
0
(0)

Bewoners Altona- en Helena Village vragen Brunswijk hulp

lees ook ...

Inheemse en Trans-Atlantische slavernij moet onderzocht word...

Het Nationaal Comité Herdenking Afschaffing Slavernij onder leiding van Johan Roozer heeft de voorzitter van De Nationale Assemblée, Marinus Bee MSc, LL.B. laten weten, dat slavernij in Suriname bij w...

De bewoners van Helena- en Altona Village hebben aandacht gevraagd van vice-president Ronnie Brunswijk voor  de problemen, die zij hebben met hun verkavelaar. De bewoners zijn ten einde raad en hebben een petitie aan de vice-president aangeboden. Ondanks de afspraak om 8.00u ‘smorgens ontvangen te worden, gebeurde dit door een misverstand pas om 13.00u. Zij hebben toch geduldig gewacht.

De huizen zijn verkocht door P&D Real Estate. Bewoners schrijven dat de onderneming ”onder valse voorwendselen” de percelen aan hen heeft verkocht. Er is zowel schriftelijk als mondeling bevestigd dat het eigendomspercelen zijn, terwijl het gaat om huurpercelen. Het perceelland van Helena is onterecht veranderd van tuinbouw, naar woningbouw. De grond blijkt nu ongeschikt voor woningbouw. Men weet nu nog niet precies hoe het zit met de bodemgesteldheid en de titel van de grond. De overheid heeft deze percelen ook gepromoot, dus de bewoners hadden vertrouwen in zaken. Nu voelen zij zich beetgenomen.

“Volgens het contract heeft de verkoper alle rechten en geen plichten, terwijl de koper totaal onbeschermd is” zegt een bewoner. De verkoper kan overgaan tot ontbinding van het contract zonder restitutie, boetes opleggen, en inbreuk maken op de privacy van de kopers. Het grootste probleem is de “exorbitant hoge aflossing” die maandelijks in euro’s voldaan moet worden.

Valino Cruden van Altona Village zegt tegen de pers dat dit “behoorlijk zwaar” is voor de meeste bewoners door de huidige wisselkoers. De stukken om de overeenkomst om te zetten in SRD binnen twee tot drie maanden worden niet overhandigd door de verkavelaar, ondanks afspraken om dit wel te doen. In de contacten, die men na aanbetaling ontvangt staat dat de percelen onbezwaard zijn.

Desgevraagd zegt Tatiana Lame van Helena Village dat men niet nalatig is geweest, maar “in goed vertrouwen” een overeenkomst is aangegaan. Volgens haar heeft ook woningnood gespeeld, maar zij zijn niet uit op gratis woningen.  “We zijn bereid te betalen maar we willen wel kwaliteit en een goede rechtspositie.” zegt zij.

Sarwankoemar Poenai van P&D Real Estate ontkent alles dat in de petitie staat. Hij zegt dat het “eigenlijk alleen” om de betaling tegen de geldende koers gaat. Hij is hen op allerlei manieren tegemoet gekomen. Hij hanteert zelfs een koers van SRD.14,00, terwijl de bankkoers SRD.16,00 is. “Wie ontevreden is, kom en registreer je op mijn kantoor, ik geef je jouw geld terug en jij geeft me mijn woning terug” was zijn reactie. Hij zegt onterecht imagoschade te lijden, omdat de mensen klagen, maar toch in de woningen blijven.

Poenai zegt dat hij alles heeft gedaan om de gronden geschikt te maken voor bebouwing en bewoning. Altona heeft een eigendomstitel en Helena grondhuur, met bestemmingswijziging naar bebouwing en bewoning. Hij  heeft woensdag een gesprek met de advocaat van de bewoners. De kwestie zal hoogstwaarschijnlijk ook in de raad van ministers besproken worden. “Verkavelaars die mensen voor de gek houden gaan we zeker aanpakken”, waarschuwde Brunswijk.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBewoners Altona- en Helena Village vragen Brunswijk hulp