woensdag 17 juli 2024
32 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
5
(1)

Bevolkingsbeleid nodig voor duurzame ontwikkeling

lees ook ...

Politie arresteert tweede ontvluchtte arrestant Firozkhan

De politie van het bureau Albina hebben de tweede ontvluchte arrestant Firozkhan Sherberg kunnen arresteren en aanhouden. Hij is overgedragen aan de politie van Groningen. De arrestant zag op 14 mei k...

Op dinsdag 10 mei 2022 vond in het Courtyard by Marriott hotel de launch plaats van het Nationaal Bevolkingsbeleid 2021-2040. Na een toespraak van minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BIZA) gaf Michele Jules,  beleidsadviseur en coördinator bevolkingsbeleid van het departement, een uitgebreide presentatie over de doelstellingen van het nationaal bevolkingsbeleid. 

Het nationaal bevolkingsbeleid van Suriname zal worden gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de nationale ambities zoals opgenomen in de Grondwet. De visie van het beleid is afgeleid van de internationale verplichtingen en nationale prioriteiten van het land.

Minister Somohardjo benadrukt dat om de welvaart, welzijn en economische groei te bevorderen het noodzakelijk is dat de overheid over inzicht beschikt in de demografische ontwikkelingen van het land. ‘Het is daarbij ook van belang om te beschikken over een integrale op mensenrechten gefundeerde duurzame ontwikkelingsvisie, waarbij rekening wordt gehouden met het aspecten gender, klimaatverandering en milieu, waarbij de kwetsbare groepen niet vergeten mogen worden’.

Het  departement heeft een tijdje geleden het initiatief genomen om van start te gaan met het formuleren van het nationaal bevolkingsbeleid. De bevolkingsanalyse die met verschillende belanghebbenden werd gemaakt en als grondslag moet dienen voor het beleid, is inmiddels gepresenteerd aan de regering en goed bevonden in de regeringsraad. Het Nationaal Bevolkingsbeleid 2021-2040 zal nu zijn weg moeten vinden naar De Nationale Assemblee, waarna het traject van implementatie van start zal gaan.

Jules geeft aan dat de Surinaamse overheid reeds in 2005 de intentie had om een bevolkingsbeleid te formuleren. Echter is het nu pas gelukt dit te lanceren. “Wij hebben een inventarisatie gemaakt van de uitdagingen in de samenleving en die neergepend in tien doelstellingen die we komende 19 jaren willen gaan adviseren”, zegt de beleidsfunctionaris.

Jules benadrukt dat het doel van het nationaal bevolkingsbeleid is om ontwikkelings- en strategische plannen empirisch en mensgericht te onderbouwen. De richting van het beleid zal indicatief zijn, waarbij lange termijn doelen en doelstellingen worden aangegeven. Deze zullen worden vertaald naar concrete mensgerichte en op mensenrechten gebaseerde actieprogramma’s.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBevolkingsbeleid nodig voor duurzame ontwikkeling