dinsdag 28 november 2023
27.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
2.5
(4)

Beveiliging Journalist Jason Pinas ingetrokken uit rancune

lees ook ...

BEP en NPS over ramp Matawai gebied

Bekend is geworden dat door de instorting van de mijnschacht in het Matawaigebied, Suriname geconfronteerd wordt met een ramp, waarbij minstens veertien mannen binnen korte tijd het leven hebben gelat...

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) en de hoofdredactie van het ochtendblad de Ware Tijd hebben op 15 november 2022 bekend gemaakt, dat zij constateren dat er nog altijd ernstig inbreuk wordt gedaan op de persvrijheid en dat dit hoort niet in een democratische samenleving. Zij noteerden de volgende rancuneuze handelingen van de regering naar een al door het wettig gezag getraumatiseerde journalist.

Zij stellen dat dat zeker niet kan na constructieve gesprekken met de regering naar aanleiding van een reeks incidenten met als dieptepunt de fysieke aanval op de journalist Jason Pinas door de beveiligers van de vicepresident, december vorig jaar. Het optreden van leden van de regering op haar laatstgehouden persconferentie, waaraan aanzaten de ministers Albert Ramdin, Krishna Mathoera en Kenneth Amoksi, bijgestaan door de leiding van het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger, druist in tegen het met de mond beleden respect voor de vrije en onafhankelijke media en journalisten.

Zij merkten ook het volgende op: het beoordelen van vragen gesteld door journalisten op een persconferentie en het geven van een politieke mening hierover, tot zelfs een reprimande hoe journalisten zich moeten gedragen, versterkt de opvatting dat regeringsfunctionarissen kennelijk er van uit gaan dat onafhankelijke media en journalisten verlengstuk zijn bij het uitdragen van het regeringsbeleid en zich ook als zodanig moeten opstellen. Kritische en nadrukkelijke vragen over beleidsvraagstukken worden niet op prijs gesteld en als de opstelling niet bevalt, wordt daar ondubbelzinnig een politiek etiket opgeplakt.

Op de bewuste persconferentie van afgelopen vrijdag is met name weer de journalist Jason Pinas op een zeer afkeurenswaardige en bestraffende toon bejegend. De journalist die al een ernstige mentale en fysieke traumatiserende ervaring heeft ondergaan, moest het weer verbaal ontgelden.

Na deze persconferentie is de beveiliging voor Pinas is ingetrokken door de regering. Dit zonder enige vorm van uitleg of aankondiging. Deze beveiliging was door de Staat ingesteld vanwege een levensbedreigend incident aan het woonadres van de journalist. Dit riekt naar rancune en onverdraagzaamheid van regeringszijde. Ongetwijfeld zal worden uitgelegd dat deze twee kwesties los van elkaar staan. Maar hoe geloofwaardig is dit?

De SVJ en de Ware Tijd veroordelen en protesteren met klem hiertegen en doen een beroep op de regering, politieke organisaties en andere machtsinstituten respect op te brengen voor het onafhankelijke karakter van de vrije media en journalisten. De SVJ benadrukt dat zij op geen enkele wijze zal toegeven aan enige vorm van inbreuk op de democratisch en grondwettelijk gegeven identiteit van vrije media en elke vorm van intimidatie zal bestrijden.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBeveiliging Journalist Jason Pinas ingetrokken uit rancune