dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
5
(1)

Betaald zwangerschapsverlof Suriname een feit

lees ook ...

Vuilophalers geven de regering twee weken om zaken op orde t...

Vuilophalers hebben er genoeg van om de regering voor te schieten. Zij hebben aangekondigd om per 22 juli te stoppen met de werkzaamheden als er niet wordt uitbetaald. De ondernemers hebben vanaf janu...

Met de Wet Arbeidsbescherming Gezin en operationalisering van het Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof (FVO) is betaald zwangerschapsverlof een feit. Minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft dinsdag het naambord onthuld van het bureau, dat gevestigd is aan de Arabistraat te Geyersvlijt.

Het fonds heeft op grond van artikel 11 van de Wet Arbeidsbescherming Gezin tot taak zorg te dragen voor doorbetaling van loon in verband met de toekenning aan werknemers van zwangerschaps-, bevallings- en vaderschapsverlof. De voorzitter van het FVO-bestuur is Meena Kandhai-Ramai (AW&J) en Marijke Mangal is aangesteld als manager van het fonds.

Minister Mac Andrew zegt dat het fonds noodzakelijk is, omdat hiermee vrouwen onbezorgd met zwangerschapsverlof kunnen gaan. Volgens de bewindsman moet eenieder bijdragen; het gaat om collectieve solidariteit. “We hebben in het verleden gemerkt dat vrouwen rondom de zwangerschapsperiode veel problemen kregen met de werkgever.”

Deze wet regelt de bescherming van het moederschap, waaraan ook gekoppeld is het vaderschapsverlof. Door deze wet heeft de vrouw recht op maximaal 16 weken zwangerschaps- bevallingsverlof en bij drie of meerlingen maximaal 24 weken. De vader heeft recht op in totaal 8 dagen betaald verlof. Zwangerschaps- bevallingsverlof- en het vaderschapsverlof, zijn met behoud van het volledige loon.

Minister Mac Andrew heeft benadrukt dat zowel moeder als vader betrokken moeten worden bij verantwoordelijkheden rond de geboorte van een kind, vandaar de introductie van het vaderschapsverlof. Verder meent de bewindsman dat alle stakeholders betrokken moeten worden bij het beheer van het fonds, waaruit de salarissen tijdens het zwangerschaps-, bevallings- en het vaderschapsverlof, zullen worden uitgekeerd.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBetaald zwangerschapsverlof Suriname een feit