woensdag 24 juli 2024
26 C
Paramaribo
19.5 C
Amsterdam
0
(0)

Bestuurskunde week Public Administration

lees ook ...

President Santokhi pleit voor trolleybus en tram om parkeerp...

President Chandrikapersad Santokhi heeft erkend dat parkeren in de binnenstad van Paramaribo een probleem is en heeft plannen onthuld om dit na 2025 aan te pakken met een innovatieve oplossing. Het vo...

Er wordt een Bestuurskunde week georganiseerd voor de studierichting Public Administration (PA) om de studierichting meer bekendheid te geven. Vandaag 14 februari 2022 ging de Bestuurskunde week voor deze studierichting van start in het Campus Café van de Anton de Kom Universiteit (AdeKUS).

Ine Apapoe, richtingscoördinator van de studierichting Public Administration (PA), geeft aan dat in de afgelopen jaren is gebleken dat de samenleving niet weet wat de studierichting PA precies inhoudt. “Tegelijkertijd is het een handreiking naar het Openbaar Bestuur toe om eigenlijk meer samen te gaan werken aan de onderwerpen die wij hier doceren. We denken dat het belangrijk is voor studenten dat ze weten hoe het eraan toegaat in de praktijk en omgekeerd”merkt de docent op. De AdeKUS leidt de studenten op tot Junior Beleidsmakers. Deze studenten komen vervolgens terecht bij de overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke groepen.

Volgens Apapoe is het van belang om naar buiten toe treden zodat de samenleving op de hoogte is van deze studierichting. Zij geeft aan dat president Chandrikapersad Santokhi, vorig jaar een motivatie speech heeft gehouden op de AdeKUS. Dat was voor hun de eerste stap om naar buiten toe te treden. De richtingscoördinator zegt dat de onderwerpen en thema’s die zij behandelen in het studieprogramma Public Administration, deze week aan de orde zullen komen. “We hebben bij deze opleiding twee afstudeervarianten, te weten Bestuur, Beleid & Management en Internationale Betrekkingen. Hierbij zijn er een aantal thema’s die tijdens de bestuurskunde week aan de orde zullen komen”, aldus de coördinator.

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft de Bestuurskunde week geopend. Een aantal thema’s zoals bestuurskunde, public sector management, besturing van overheid en non-profitorganisaties en HRM kwamen aan de orde. Ook professoren uit België en Nederland gaven het wetenschappelijke aan in de relatie tussen het nationale en internationale. De PA-studenten volgen de sessie fysiek en ook online.

Op dinsdag 25 februari zal er een interactieve sessie wordengehouden worden met de belanghebbenden van het Openbaar Bestuur, met name het bedrijfsleven en de overheid. De directeuren en vertegenwoordigers van verschillende bedrijven zullen gesprekken voeren met de studenten. Daarnaast hebben de studenten mini documentaires gemaakt met een thema. Zij hebben gesprekken gevoerd met doorsnee Surinaamse burgers (marktventers, verpleegkundigen, studenten) om na te gaan wat de veerkracht is in tijden van crisis.

Er zijn een negen-tal documentaires gemaakt, die als een geheel gepresenteerd zullen worden aan enkele ministers en fractieleiders van het parlement, op vrijdag 18 februari, de laatste dag van de Bestuurskunde week. Het doel hiervan is volgens opleidingscoördinator Apapoe om de beleidsmakers te laten zien wat er gebeurt in de samenleving. Tijdens de documentaire hoor je het van de mensen zelf die dagelijks bezig zijn en oplossingsmodellen aandragen.

Dit jaar zijn er 36 aanmeldingen geweest voor de PA-studie, waarvan twee uitvallers waren. Dit geeft aan dat er degelijk belangstelling is voor deze richting.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBestuurskunde week Public Administration