woensdag 8 februari 2023
24.4 C
Paramaribo
-1.3 C
Amsterdam
0
(0)

Besprekingen Suriname en IMF voortgezet

lees ook ...

Vice president geeft burger gezondheidsbril

Vice-President (VP) Ronnie Brunswijk heeft 07 februari jongstleden aan Nelda Eduards die slechtziende is, een gezondheidsbril gegeven. Deze geste werd gedaan op het kabinet van de Vice-President. ...

De gesprekken tussen Suriname en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn gisteren voortgezet. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning en governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hebben overleg gehad met de technische missie van het IMF. Op deze virtuele vergadering besprak Suriname met het IMF de mogelijkheden tot samenwerking. Tijdens het overleg werd vastgesteld dat Suriname op eigen kracht al veel en goed werk heeft verricht, zonder het IMF en andere financiële instellingen.

Minister Achaibersing onderstreepte ook in dit gesprek dat Suriname hoe dan ook het Crisis- en Herstelplan (CHP) zal uitvoeren. De maatregelen die met het IMF besproken worden, zijn allemaal onderdeel van het CHP. Voorafgaand aan het overleg met het IMF, hebben de Surinaamse autoriteiten consultaties gehouden over het Crisis- en Herstelplan en een eventuele samenwerking met het IMF.

Intussen heeft het IMF gesprekken gevoerd met onder andere vertegenwoordigers van De Nationale Assemblee, de Centrale Bank van Suriname (CBvS), verschillende vakministers, bankinstellingen, bedrijfsleven organisaties, NGO’s, de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), de Sociaal Economische Raad (SER), de Energiebedrijven Suriname en de vakbeweging. Verder met mijnbouwbedrijven, de vereniging van cambiohouders, de procureur-generaal, de Consumentenkring en de Financial Intelligence Unit.

Het IMF refereerde aan de door Suriname gepleegde inspanningen. Zo is van Surinaamse zijde onder andere gezorgd dat er onafhankelijke consultaties konden plaatsvinden tussen het IMF en lokale organisaties. Ook heeft Surinaamse gezorgd voor alle vice versa vertalingen tussen het Nederlands en het Engels, zodat elke betrokkene een mening en inzichten kon geven over de toekomst.

Het overleg met het IMF gaat voort. Over belangrijke punten als de herschikking van de schulden en over de wisselkoers moet nog verder gepraat worden. Van Surinaamse zijde is benadrukt dat er aandacht moet zijn voor de gevolgen van deze beleidsmaatregelen, voor de totale samenleving maar specifiek voor kwetsbare groepen. De gevolgen van COVID-19 hebben het probleem lastiger gemaakt. De monetaire organisatie zal nagaan hoe zij enige steun kan bieden aan Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBesprekingen Suriname en IMF voortgezet