zaterdag 28 januari 2023
22.2 C
Paramaribo
2 C
Amsterdam
0
(0)

Bespreking Post electorale activiteiten

lees ook ...

Surinaamse studenten in Cuba krijgen goederen van Volksgezon...

Studenten die in Cuba studeren hebben van het ministerie van Volksgezondheid een partij goederen ontvangen. Het gaat om een donatie van verbruiksartikelen voor de handhaving van de veiligheid van deze...

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) hadden op 07 januari onder leiding van voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks een kennismakingsbezoek in de Congreshal. Tijdens dit kennismakingsbezoek werd gesproken over het belang van ‘voters education’ en de uitvoering van diverse post-electorale activiteiten zoals het project ‘Onderzoek ongeldige stembiljetten verkiezingen’.

Minister Bronto Somohardjo gaf aan dat dit project is opgedeeld in twee fasen, waarvan de eerste fase in de periode van 1-6 oktober 2020 uitgevoerd werd waarbij de onbruikbare en ongeldige stembiljetten van de afgelopen verkiezingen zijn verzameld, gesorteerd en overgebracht naar het hoofdkantoor van BiZa.

In de tweede fase van het project zal  onderzoek worden verricht naar de redenen die hebben geleid tot onbruikbaarheid en ongeldigheid van de stembiljetten. Dit, ter verbetering van de interne verkiezingsorganisatie om het aantal ongeldige stembiljetten te verminderen. Dit onderzoek zal door deskundigen van het ministerie van BiZa worden uitgevoerd in samenwerking met dit OKB. De coördinatie van het project ligt in handen van het Algemeen Secretariaat Verkiezingen (ASV).

BiZa-minister Bronto Somohardjo gaf verder aan dat uit eerdere onderzoeken is gebleken dat er een dalende trend is voor wat betreft het aantal ongeldige stembiljetten en wel als volgt: 2005: 4,15%, 2010: 2,87% en 2015: 2,43%

Voor de evaluatie van het verkiezingsproces van de afgelopen verkiezingen van 25 mei 2020 zullen alle verkiezingsactoren zoals het OKB, Centraal Hoofdstembureau (CHS), districtscommissarissen en de politieke partijen zullen worden uitgenodigd om te participeren in een evaluatie workshop. De datum voor de te houden workshop is gesteld op 20 en 21 februari 2021. Deze workshop moet resulteren in het opmaken van een actieplan met aanbevelingen voor verdere verbetering van het verkiezingsproces met het oog op de komende verkiezingen in 2025.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBespreking Post electorale activiteiten