dinsdag 23 juli 2024
34 C
Paramaribo
18.2 C
Amsterdam
3.7
(3)

Bescherming rijke criminelen, een sinister scenario

lees ook ...

Samenwerking PL en ABOP

ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk heeft in het openbaar gezegd dat er geen samenwerking meer bestaat tussen zijn partij en de PL. Hiermee verraste hij iedereen.  De partij is nu genoodzaakt een spoedve...

Is er een cyanide gevaar of is er al een ramp gaande? De tweede mogelijkheid is griezeliger. Je weet niet wat je moet geloven, maar het kan dat er reeds een cyanide vergiftiging van het stuwmeer water heeft plaatsgevonden en dat vissen, huisdieren en twee volwassenen reeds ten gevolge daarvan zijn overleden. Is er een sinister scenario gaande waarbij de bevolking moet verhuizen rond het stuwmeer omdat Brunswijk het gebied dat zeer rijk aan goud is in concessie wil?

Krachtig werd door Regita -Asawini- Edenburg, lid van het Volkstribunaal en woordvoerder van het traditioneel Saramaccaans gezag geprotesteerd tegen deze cyanide zaak.
Er werd door haar en de dorpsbesturen van die omgeving onderzoek en oplossingen geijsd ten aanzien van het cyanide gevaar.

Repressie
Maar de overheid (ABOP ministers) reageerden op de manier zoals waarnemend president Ronnie Brunswijk dat wilde.
Asawini Edenburg werd uitgemaakt voor staatsgevaarlijk en zou een dief van dieselolie zijn. Op die aanklachten werd zij gevangen gezet in Politiebureau Geyersvlijt waar vrouwelijke verdachten worden vastgehouden.

Via verschillende-, waaronder digitale media en vanuit de dorpsbesturen werd gelijk alert en assertief gereageerd. Gelukkig maar want een andere gebeurtenis doen ons vermoeden dat Asawini vanwege haar eerdere protest en als woordvoerder van de slachtoffer van de stuwdam overstroming in Brokopondo en de -dreigende?- of het zich reeds voltrekkende cyanide drama in levensgevaar is.

Gangster Brunswijk

Omdat Asawini Edenburg de Nederlandse nationaliteit heeft werd ze met spoed uitgewezen, in eerste instantie naar Frans Guyana. Maar elke vorm van democratie, vrije meningsuiting en werking van de rechtstaat werd door de vice president te niet gedaan omdat zijne excellentie het presteerde Edenburg onder vier ogen te gaan spreken op het politiebureau Geyersvlijt.

Toen afgelopen week door een journalist op een regerings persconferentie de vraag werd gesteld hoe dat bezoek van Brunswijk in hemelsnaam mogelijk is, antwoordde de regeringswoordvoerder namens de ABOP minister van Justitie dat de zaak reeds afgehandeld is. Volgens juristen en journalisten klopt het helemaal niet en is dit echt niet afgehandeld.

Velen van ons, journalisten hebben het vermoeden dat Edenburg bij die gelegenheid “ernstig” bedreigd is door de V.P. (Brunswijks gangstermanieren zijn bekend vanaf zijn tijd als Jungle Commando leider, vandaar). Maar dat is gissen. Op het internationaal vliegveld Rochambeau in Frans Guyana werd Asawini geïnterviewd. Ze heeft toen uitsluitend in spirituele termen geantwoord.

Afbeeldingen: Richenel Piemoe, politiek cartoonist

Met verwijzing naar het boek ‘de Hebreeuwse Identiteit’ van Rachael van der Kooye zei Edenburg de overtuiging te hebben dat de inheemse en afro boslandbewoners uitverkoren volken zijn die onder bescherming van de Almachtige God moeten strijden voor een beter en rechtvaardig Suriname

Maffia sponsors

Waar gaan wij in dit land naartoe? Wie beschermt de belangen van de lokale gemeenschap? Wanneer stopt dit?
President Santokhi had beloofd dat hij het anders zou doen! Hij heeft nu de macht om dit alles stop te zetten, ook de ongeregeldheden die geconstateerd zijn tijdens de vorige regering. Maar de president heeft geen ballen om dat te doen.
Bang voor Brunswijk om ook de goudsector te ordenen staat hij erbij en kijkt hij ernaar hoe het volk benadeeld wordt op alle mogelijke manieren.
Hij kan het exporteren van rondhout ook niet stoppen. Santokhi is het ambt van president onwaardig, want hij is aan handen en voeten gebonden en kan daarom niet optreden tegen maffia sponsors en tegen mensen die politieke belangen hebben in de regering.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBescherming rijke criminelen, een sinister scenario