dinsdag 26 september 2023
29.2 C
Paramaribo
14.7 C
Amsterdam
0
(0)

Beradjie en VIDS lanceren strijdlied ter bevordering van inheemse grondenrechten

lees ook ...

Chess Intelligence start nationalisering schaaksport

De ChessIntelligence Academy is bezig met een nationalisering van de schaaksport  en had daarom in samenwerking met het Districts Commissariaat Nickerie op vrijdag 22 september een schaakintroductie i...

Beradjie, een muziekformatie, werkt samen met gastzangers aan een strijdlied om de bewustwording van inheemse gemeenschappen over hun collectieve grondenrechten te vergroten en de strijd hiervoor levendig te houden. Het doel van het lied is om mensen aan te moedigen op te blijven komen voor hun rechten. Deze samenwerking vindt plaats tussen Beradjie en Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS).

Sergio Jubithana, manager van Beradjie, tevens dorpshoofd van Hollandse Kamp en voorzitter van de Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para, Wanica en Commewijne (OSIP), zegt: “De ontwerpwet Collectieve Rechten Inheemse Volken en Tribale Volken is voorgelegd aan De Nationale Assemblee en wij moeten ervoor pleiten dat de wet wordt aangenomen. We mogen niet verslappen in onze strijd en daarom hebben we dit lied gemaakt.”

Het lied bevat onder andere de slogan van VIDS, “Lespiki gi wi leti, fu dati wi e feti” (Vertaald: Verdedig ons recht, daarvoor strijden wij). Het bevat ook verschillende inheemse talen, waarbij Rayen Lasoe van Beradjie in het Sranan zingt, terwijl Master Jambo, ook van Beradjie, het Lokono (Arowaks) voor zijn rekening neemt. Sero Jubithana, Gio S Telo en Remi Koeroeroe, allen gastzangers, zingen respectievelijk in het Kaliña (Karaïbs), Wayana en Trio.

“We zijn momenteel bezig met de opnames en zullen vervolgens overgaan naar de mixfase van het lied. Het kan binnenkort worden afgerond en uiterlijk op 9 augustus, de Dag der Inheemse Volken, moet het lied beschikbaar zijn voor het brede publiek om te beluisteren”, aldus Jubithana.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBeradjie en VIDS lanceren strijdlied ter bevordering van inheemse grondenrechten