Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Beoogde nieuwe Surinaamse president Santokhi hekelt berichtgeving Nederlandse media; eist rectificatie

Geplaatst

op

Vhp Voorzitter Chan Santokhi. Beeld Facebook

Chan Santokhi, de beoogde president van de Republiek Suriname, heeft zich behoorlijk gestoord aan berichten in de Nederlandse media over mogelijke uitlevering van de zittende president Desi Bouterse. Santokhi heeft in een interview met een Nederlandse radiozender op een vraag geantwoord dat “als er een rechtshulpverzoek komt, er wettelijke regelingen zijn die bepalen hoe met rechtshulpverzoeken om te gaan. Wij zullen dat voorleggen aan de procureur-generaal. Dat is het systeem zoals dat werkt in Suriname.” 

Het bericht is onder andere gebracht door enkele nieuwsbladen en nieuwssites in Nederland. De VHP is met een verklaring hierover uitgekomen, waarin de informatie zoals die is gebracht wordt ontkend. VHP-voorzitter Santokhi betreurt het ten zeerste dat de journalist Roelof Hemmen van BNR oneigenlijke conclusies heeft verbonden aan wat hij heeft gezegd in het interview met hem gisterochtend. Toen aan de VHP-voorzitter werd gevraagd naar de uitlevering van een Surinamer, heeft de Santokhi slechts aangegeven wat de procedure is voor uitleveringen in het algemeen en de rol van het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht in deze. Op geen enkel moment heeft de VHP-voorzitter gesuggereerd of gezegd dat hij openstaat voor uitlevering van een Surinamer, in dit geval de persoon van de zittende president.

Het is bekend dat Surinamers, volgens de bestaande wetgeving niet uitgeleverd kunnen worden. De VHP betreurt dat deze Nederlandse journalist gemeend heeft onjuiste conclusies te verbinden aan een interview welke gericht was op het aangeven van de noodzaak tot verbetering van de relaties. VHP voorzitter: “Ons land kampt met zoveel andere problemen van financieel-economische en maatschappelijke aard en de aandacht van de VHP gaat daar naar toe. Op basis van de stembus uitslag wordt thans eensgezind gewerkt aan een sterke coalitie, welke in de afgelopen dagen maatschappelijke organisaties heeft geconsulteerd in voorbereiding van het regeerprogramma. Ik doe een beroep op elke Surinamer om niet afgeleid te worden door deze verkeerde berichtgeving van het doel om een beter Suriname te creëren.”

Rectificatie

Intussen eist Santokhi vóór de uitzending van vanmorgen 10:00 Nederlandse tijd rectificatie van het gewraakte artikel en de correcte weergave van zijn woorden. Er is echter niet aangegeven welke stappen Santokhi zal ondernemen bij het nalaten van de rectificatie.

Culturu.com

4 Reacties
4 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jorike
donderdag 11 juni 2020 08:21

Zo is de vraag wat Nederland zal doen .er zal iets tegen over moeten staan als Suriname weer ontwikkelingsgeld wilt ontvangen. Nederland kon onder Bouterse niets doen tegen Surinamers of inzien bezittingen van Nederlandse surinamers met grote zaken daar. Denk dat die paradijs afgelopen zal zijn als een ander president aan de macht komt. Bouterse Brunswijk en alle andere mensen die door Nederland gezocht worden en in Suriname een heerlijk leven genieten, zijn straks het haastje. Wat zal er na Bouterse presidentschap gebeuren?

Meester
donderdag 11 juni 2020 09:01

Onder de vorige president vVenitiaan heeft Nederland Bouterse en Brunswijk ook niet kunnen halen. Als 1 president zijn onderdanen uitlevert aan Nederland dan breekt de hel los in Suriname. Dan zal die president die het voor elkaar krijgt.. Suriname en zijn onderdanen aan een ander land uit te leveren wensen dat hij of zij nooit geboren was. Het volk zal in opstand komen en aangezien Bouterse nog 1/3 van het volk achter hem heeft staan en anderen die hem toch liever in Suriname zien… Denk ik dat er niet 1 president zal zijn die het zal aandurven. SURINAAMSE mensen Volk… Lees verder »

Daniëlle
donderdag 11 juni 2020 09:06

Een ieder die in Suriname geboren is. Zelf zij die een Nederlandse paspoort hebben maar in Suriname geboren zijn en op grondgebied zijn. Lever je niet uit.

Nol
donderdag 11 juni 2020 14:22

Brada Santokhi je bent getrapt in de val die de bakras weer gezet hebben.
Je hoeft,kan en mag niet over bouta praten. Dat is voor de rechter. Bemoei je met het welzijn van het volk. Daarvoor ben je gekozen. De rest is niet belangrijk. Gedraag je presidentieel.
En tot je volk hoort ook bouta. Je levert geen surinamers uit , dus hem ook niet. Als hij misdaden heeft begaan zal de rechter daar een uitspraak over doen. Scheiding der machten !!Advertentie

Suriname

Nog geen duidelijkheid over ministerskandidaten in Suriname

Geplaatst

op

1240

Het is nog steeds onduidelijk wie de nieuwe ministers posten zullen bekleden. De procureur generaal (PG) heeft een deel van de namen ontvangen voor het starten van een antecedenten onderzoek. Ook zijn er nog geen resultaten gestuurd naar coalitieleider Chan Santhoki.

Er zal beslist worden wie de ministersposten zullen invullen op basis van de bevindingen van de pg. Momenteel komen er principiële bezwaren boven water tegen de ministerskandidaten. De PG moet nog enkele namen ontvangen. Ook de ABOP moet nog enkele namen opsturen. Er moeten nog meer namen worden doorgegeven. De kandidaten van de NPS, Marie Levens (Onderwijs, Wetenschap & Cultuur) en Silvano Tjong-Ahin (Ruimtelijke Ordening & Milieu) zijn intussen al doorgestuurd nadat zij unanieme goedkeuring kregen van het NPS-congres zaterdag.- Culturu.com

Lees verder

Suriname

Suriname..President Chan Santokhi en Vice-President Ronnie Brunswijk treden aan op 16 juli

Geplaatst

op

Img 6609

De verkiezing van de twee functionarissen vindt plaats op maandag 13 juli om 10.00 uur tijdens buitengewone openbare DNA vergadering.

Hoewel er geen tegenkandidaten zijn ingediend, moeten op de vergadering minstens 34 Assembleeleden aanwezig zijn om de president en de vicepresident te kunnen kiezen. De BEP (2 zetels) heeft reeds eerder toegezegd de ondersteuning te zullen geven.
De samenwerkende coalitie heeft 33 zetels.

Na de overdracht van de regeermacht door president Desi Bouterse, volgt een gemotoriseerd defilé van de politie en het Nationaal Leger. De nieuwe president zal geflankeerd door de korpschef en de bevelhebber van het Nationaal Leger de passerende gemotoriseerde eenheden gadeslaan. In een dagorder is aangegeven wie allemaal betrokken zijn bij de organisatie. De komende week vinden er oefeningen plaats. Starnieuws verneemt dat aan de eenheid van het Korps Politie Suriname toegevoegd worden, peletons van de douane, Korps Penitentiaire Ambtenaren, Brandweer en het Korps Beveiliging en Bijstandsdienst.

Culturu.com—–Ferdinand Louis

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen