President Santokhi hield de samenleving laatst voor dat wij niet weer in de ellende willen. Wie zijn volgens de president die ellendelingen? Want Hij heeft ons niet uit die ellende kunnen trekken, integendeel. Het lijkt er meer op dat er zich een bende van ellende op Suriname gestort heeft.
Het is in de praktijk duidelijk merkbaar dat de sociale gevolgen van het overheidsbeleid voortdurend aan zijn presidentieele aandacht ontsnapt.Het gevoel van de burgerij die zich in de zorg voor hun kroost in de steek gelaten weten is overal merkbaar. Ouders hebben abnormaal veel stress en zorgen.
Abnormaal veel stress, geld gebrek
Door de hoge prijzen van nutsvoorzieningen, huur en winkelprijzen, hebben ouders abnormaal veel stress en zorgen, ook door het falend beleid van het Ministerie van Onderwijs, Sociale Zaken en die van Volksgezondheid. Mensen klagen steen en been. Overheids aandacht voor het volk is in geen velden of wegen te bekennen.
De meeste mensen voelen zich ernstig in de steek gelaten door de politiek. want als je even teruggaat in de geschiedenis… In de bijna vijftig jaar die Suriname onafhankelijk is hebben wij steeds weer moeten ervaren dat er altijd weer zakkenvullers de dienst uitmaken. Door de steeds groter wordende corruptie pinaart het volk. Door regelarij (nepotisme) van ambtenaren functies ontvangen 50.000 mensen, waaronder spookambtenaren, miljoenen aan lonen en minister- pensioenen en dat werkt ook zo contra productief.
Verworvenheid?
Wat heeft Santokhi gedaan voor ons en onze kinderen en onze toekomst. Wat kan concreet opgesomd worden als zijn verworvenheid? Met het mes op de keel afgedwongen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) genomen maatregelen, voor zogenaamd economische stabiliteit is geen verworvenheid.
Het volk moet de IMF leningen terug betalen en ook de extra Staatsinkomsten door de afschaffing van subsidies wordt door de samenleving betaald. Het ontbreekt de regering aan elke vorm van doortastendheid, eerlijkheid en creativiteit om de inkomsten te vergroten. Daarom pinaart het volk.
Verkwanselde bodemschatten
Sinds de onafhankelijkheid in 1975 kwam de ontwikkelingshulp op gang waarbij corruptie, ondeskundigheid en onproductief gedrag van Suriname, ervoor zorgde dat grote delen van het volk nog steeds geen voordeel haalden uit de zovele miljoenen die worden geëxploiteerd uit de bodemschatten die het volk rechtmatig toekomen.
Uit de miljard dollars die tussen 1905 en 2005 door de bauxiet industrie in Suriname verdiend zijn hebben Alcoa, de Amerikaanse moedermaatschappij van Suralco, de Biliton-maatschappij en kolonisator Nederland het meeste verdiend. (Morgen:vervolg verkwanselde bodemschatten en grondbeheer)
Na 1975 heeft de doorsnee Surinamer bitter weinig overgehouden van de miljarden U$ die verdiend zijn met bauxiet export. Vanaf 1984 is het vooral de goudsector waar ook miljarden dollars zijn verdiend.
Welk voordeel heeft de bevolking daaraan. Wat doet de huidige president en hebben de vorige presidenten die aan het bewind waren gedaan met het verdiende geld? Vooral ook met de volgens de econoom Anand Bihari met miljarden U$ die zij persoonlijk hebben ontvangen.
Voor de bevolking is er nauwelijks iets tastbaars van te zien. Integendeel, vooral door verspilling kenmerken zich regering op regering, die ook geen belasting heffen op Robruns Surinames grootste goudbedrijf van Ronnie Brunswijk.
Waardeloze beloften
Al 50 jaar hebben onze landgenoten die zich bezighielden en houden met het land besturen zichzelf flink verrijkt. Nu komt Santokhi met zijn beperkte kijk op nationale ontwikkelingsvraagstukken, ons weer voor de gek houden met zijn olie en gasdroom.
Hij beweert dat zijn deskundigen aan het roer van Suriname moeten zitten om in 2028 de olie en gasinkomsten eerlijk en toekomstgericht te besteden. Dit is de wreedste grap die ik ooit heb gehoord!
Met de VHP, NDP, ABOP en PL zullen we blijven pinaren, want die hebben het volk al een aantal verkiezingen voorgelogen dat ze het goed menen met Suriname en sociaal en deskundig zijn. Willen we een beter beleid, dan zullen we beter, op nieuwe partijen, moeten stemmen! Anders wordt het weer S.O.S. (Same Old Shit) voor Suriname.