Ronnie Brunswijk, de voorzitter van coalitiepartij ABOP, wil assembleelid Edward Belfort royeren uit de partij, omdat hij zich te kritisch opstelt in het parlement. Volgens Belfort heeft hij Brunswijk erop gewezen dat royement niet mogelijk is, omdat hij voor 5 jaar door het volk is gekozen. In De Nationale Assemblee levert Belfort vaak als enige parlementariër uit de coalitie felle kritiek op het beleid van de regering.
Belfort, die als enige parlementariër op het Kerkplein aanwezig was bij het protest van de samenwerkende bonden, zegt dat aan hem verschillende hoge posities zijn aangeboden bij parastatale bedrijven om hem de mond te snoeren. Hij heeft dit alles geweigerd, want hij kan niet toezien dat het volk pinaart, terwijl vriendjes rijkelijk worden beloond.
De ABOP-topper benadrukt dat hij aan de kant van het volk staat. Hij vindt dat de president het mandaat terug moet geven aan het volk. Belfort is uit eigen vrije wil geweest naar het Kerkplein, omdat a volk e pina. Dit was niet de afspraak die met VHP-voorzitter Chan Santokhi, nu president, was gemaakt. Hij had de gemeenschap een nieuw Suriname beloofd, maar is van koers veranderd.
De verhogingen die zijn ingevoerd zijn slechts een deel van alles dat nog moet komen. De regering zal de olieprijs ook niet droppen, stelt Belfort. Er wordt steeds geld gehaald uit de zakken van het volk om salarissen te betalen. Belfort vindt dat Santokhi het land niet kan regeren. “Mi Tigri Barba e taki masra Santokhi yu no man set’ en en adviseer yu gi a volk a mandaat baka.”
Belfort riep ook op tot een vreedzaam protest. “Un luku bun den man o suku fu panya unu nanga moni. Den bekokstoof sani fu broko a sani,” zei Belfort tegen de vakbondsmannen.
Hoewel de opkomst niet groot was gaan de vakbonden door met de strijd. Plan B zal worden ingezet.