donderdag 1 juni 2023
27.8 C
Paramaribo
14.2 C
Amsterdam
3
(1)

Beleidsresultaten regering Santhoki- Brunswijk gepresenteerd

lees ook ...

OW requests that the neighborhood clean its own gutters in f...

The Ministry of Public Works (OW) had said that the manual maintenance of channels and discharges would begin in 2021. This choice was made in response to rising prices, a sustainable policy, and a de...

Op 25 mei heeft president Santhoki de bereikte beleidsresultaten van zijn regering gepresenteerd tijdens een persconferentie in het bijzijn van coalitiepartners. ‘Samen verder bouwen aan welvaart en welzijn’ is vastgelegd in een 124 pagina’s drukwerk. Vandaag is het precies  twee jaar geleden, dat de Surinaamse bevolking naar de stembus mocht om een keus te maken. Op 16 juli 2020 trad deze regering aan.

Het eerste exemplaar werd Santhoki overhandigd door regeringswoordvoerder Alven Roosveld. De president heeft de woordvoerder aangeraden om de uitgebreide versie digitaal beschikbaar te stellen aan de samenleving. Hij meent dat deze versie waarschijnlijk vier keer meer informatie bevat, omdat alleen de meest markante prestaties zijn opgenomen in het boekwerk over de wapenfeiten van de regering. Veel heeft zich afgespeeld buiten de media en de bevolking “omdat veel zaken enorme inspanning vereisen achter de schermen”.

Hij wees op de zeer zwakke financieel-economische situatie, die hij van zijn voorganger Desi Bouterse heeft overgenomen. Nationaal als internationaal was er geen vertrouwen meer in de Surinaamse regering en overheid. De inkomende regering moest garanties geven aan financierders, zodat geld geleend kon worden om de salarissen van ambtenaren eind juni 2020 te kunnen uitbetalen. Er is nu vertrouwen en  internationale financieringsinstituten geven zelfs injecties ten behoeve van de nationale economie.

 De financiële positie van het land is verbeterd, zei Santokhi. Er kunnen weer projecten  worden uitgevoerd die moeten bijdragen aan de kwaliteit van leven in het land. In dit jaar zullen er nog  62 geïdentificeerde projecten worden uitgevoerd. Er is al financiering, maar nu worden de uitvoeringsteams bij elkaar gebracht. Deze projecten zullen werkgelegenheid scheppen in onder meer de agrarische sector. Het infrastructuur in woonwijken zal worden aangepakt. Een lijst van deze projecten zal binnen niet al te lange tijd worden gepubliceerd. Verder worden er ook projecten voorbereid voor de 2023, 2024 en 2025. Geïnteresseerde investeerders zullen megaplannen uitvoeren en voor een bepaalde tijd beheren.

Het is de regering ook gelukt om de schuldratio ten opzichte van het bruto binnenlands product (BBP) terug te brengen van 148 procent in 2020 naar 131 procent. Internationaal is 60 procent gangbaar volgens de gegeven informatie van de president.

Santokhi gaf toe dat het door IMF ondersteunt economisch herstelprogramma “heel zwaar” is. “We gaan het sociaal vangnetprogramma versneld uitvoeren, want dat is dringend noodzakelijk.” Ook lukt het de regering onvoldoende om de brede samenleving te bereiken met informatie over wat wordt gedaan of al is gedaan. Negativiteit, naast tegenslagen zijn zaken, waarmee men als regering ook moet omgaan.

Tenslotte noemde hij ook de oorlog in Oekraïne, die prijsstijging van goederen tot gevolg heeft. Ook de Covid-19-pandemie die de economie lange tijd lamlegde en de huidige wateroverlast werden genoemd.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBeleidsresultaten regering Santhoki- Brunswijk gepresenteerd