dinsdag 6 december 2022
32.6 C
Paramaribo
6.1 C
Amsterdam
5
(1)

Beleidsdocument ‘Beweging’ voor ministerie ROS

lees ook ...

Support for Suriname’s journalism from the Netherlands...

From April 1 of the following year, journalists from Surinamese media may apply for funds to do research. A fund will be established to provide financial assistance to journalists in Suriname. Over th...

Fysiotherapeut Se-Sergio Baldew overhandigde op het hoofdkantoor van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport(ROS), een beleidsdocument aan de minister betreffende ‘Beweging’, getiteld: ‘De acht investeringen voor het verhogen van fysieke activiteit’. Hiermee geeft Baldew de aanzet om met het ministerie ernaar toe te werken dat de Surinaamse gemeenschap meer gaat bewegen. De overhandiging vond plaats op 17 augustus

Baldew deed zijn masterstudie in België en maakt deel uit van de organisatie ‘International Society for Physical Activity and Health’ (ISPAH). Baldew zegt dat zijn focus gericht is op bewegen in Suriname en het stimuleren daarvan. ‘Niet alleen topsporters moeten bewegen, maar ook de normale burger’. De fysiotherapeut wijst erop dat in de afgelopen periode onderzoek is gedaan naar chronische ziekten en de risicofactoren daarvan. Het onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de Surinaamse gemeenschap niet actief beweegt.

Als lid van de ISPAH heeft Baldew erover nagedacht hoe hierin verandering gebracht kan worden. Daarom besloot hij het document, dat een onderzoek is van ISPAH, met toestemming van de organisatie te vertalen naar het Nederlands. In het document: ‘De acht investeringen voor het verhogen van fysieke activiteit’, zijn er onder andere aanwijzingen opgenomen over wat er gedaan kan worden op scholen aan fysieke activiteit en de belangrijke bijdrage die lopen en fietsen daarin kunnen hebben.

Minister Gracia Emanuël haalde aan dat dit document past binnen het beleid van het ministerie. Sport begint volgens haar al bij kleine fysieke bewegingen. Met het in ontvangst nemen  van het document hoopt ze dat de samenwerking met de organisatie wordt versterkt. Minister Emanuël ziet graag dat er meer onderzoek komt op het gebied van sport. Hierbij wil ze ook graag steun van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. “Pas dan zal het sport gebeuren landelijk naar een veel hoger niveau getild kunnen worden.”

Minister Emanuël overhandigde het in ontvangst  genomen document aan directeur Sportzaken Gordon Tauw Ngie Tjouw in aanwezigheid van onderdirecteur Carolina Vera Vera van het onderdirectoraat Onderzoek en Informatie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBeleidsdocument 'Beweging' voor ministerie ROS