donderdag 22 februari 2024
31.6 C
Paramaribo
12.4 C
Amsterdam
0
(0)

Beleidscommissie Verkiezingen 2025 nu al ingesteld

lees ook ...

Goudput tragedie: Arbeider verdwijnt in de diepte na waarsch...

Een tragedie voltrok zich op donderdagochtend 15 februari 2024 toen een 22-jarige man, bekend als R.N., na het afronden van opschoonwerkzaamheden een duik nam in de goudput bij Nieuw Koffiekamp, geleg...

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) installeerde gisteren 28 februari in het Lalla Rookhgebouw de Beleidscommissie Verkiezingen 2025. Deze heeft als taak heeft om de Onderraad Verkiezingen te ondersteunen en te adviseren bij het nemen van besluiten in verband met de voorbereidingen van de volgende verkiezingen.

Directeur Nasier Eskak van BiZa, tevens voorzitter van het Managementteam Verkiezingen, gaf aan dat de commissie twee belangrijke uitdagingen heeft, namelijk het organiseren van succesvolle verkiezingen en het consolideren van de goede reputatie van Suriname bij het organiseren van transparante verkiezingen met de democratische principes hoog in het vaandel. Het organiseren van de algemene, vrije en geheime verkiezingen, is volgens Eskak, niet alleen een taak van Biza, maar een gezamenlijke verantwoording van de totale overheid.

Een goede en strakke tijdsplanning zijn de ingrediënten zijn voor een succesvolle verkiezingsorganisatie, met daarin meegenomen de noodzakelijke institutionele structuren. Het stroomlijnen en voortdurend monitoren van dit proces is daarom heel belangrijk middels open en eerlijke communicatie en verplichte overlegmomenten van alle verantwoordelijken. “Vandaar dat er voor de organisatie van de verkiezingen een gangbare structuur gecreëerd is,” zei minister Somohardjo. De Beleidscommissie Verkiezingen 2025 en de Onderraad Verkiezingen zijn een onderdeel van die structuur.

De voorbereidingen naar de verkiezingen van 2025, zijn naar zeggen van de Biza minister vroegtijdig gestart, om zaken anders en beter aan te pakken. Hierbij zijn de verschillende aanbevelingen van de stakeholders van harte genomen. “Er is geen enkel ander reden om vroeg te beginnen met de voorbereidingen,” verzekerde minister Somohardjo. De Covid -19 pandemie heeft toch een zekere invloed gehad op de verkiezingen van 2020. De les die hieruit wordt geleerd is, dat het ministerie aan riskmanagement moet doen om tijdig op calamiteiten in te kunnen spelen, aldus de minister.

De Beleidscommissie bestaat uit vertegenwoordigers van het Kabinet van de President, het Kabinet van de Vicepresident en departementsdirecteuren van de ministeries. Het gaat in deze om de ministeries van Binnenlandse Zaken, Regionale Ontwikkeling en Sport, Justitie en Politie, Financiën en Planning, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Defensie, Buitenlandse Zaken International Business & Internationale Samenwerking, Openbare Werken en Volksgezondheid. Daarnaast hebben ook onafhankelijke vak deskundigen zitting in deze Beleidscommissie.

In de Beleidscommissie Verkiezingen 2025 zitten: Nazier Eskak (voorzitter, directeur Biza); Ravin Jiawan (Kabinet van de President); Stanley R. Betterson (Kabinet van de Vicepresident); Earl Tokarijo (algemeen Secretariaat Verkiezingen, Biza); Anastatia Kanape-Pokie (directeur Centraal Bureau voor Burgerzaken, Biza); Mavrick Boejoekoe (directeur Regionale Ontwikkeling en Sport); Dharmradj Parohi (directeur Financiën en Planning); Natasia Bennanon (directeur Administratief en Technische Beheer MinOWC); Sherif Abdoelrahman (directeur Defensie); Luziano Truideman (directeur BIBIS); Inder Gangabisoensingh (Openbare Werken); Rakesh Gajadhar Sukul (directeur Volksgezondheid); Patrick Campagne (directeur Operationele Diensten Justitie en Politie); Rihanto Hardjopawiro (secretaris Hoofd Algemeen Secretariaat Verkiezingen, Biza).

Verkiezingsdeskundigen: Adjaykoemar Moensi (directeur Kabinet van de President); Lothar Boksteen (gewezen voorzitter Centraal Hoofd Stembureau); Raymond Landburg (gewezen districtscommissaris); Saima Cabenda (adviseur minister Biza); Joan Sanamin-Tajib (onderdirecteur Financieel Beheer Directoraat Biza).

Administratieve ondersteuners: Farsia Habieb (adviseur in Algemene Dienst Biza) en Amardip Jaharia (beleidsadviseur Biza).

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBeleidscommissie Verkiezingen 2025 nu al ingesteld