maandag 15 augustus 2022
26.1 C
Paramaribo
21.8 C
Amsterdam
4
(1)

Belastingvrije grens naar SRD 4.000

lees ook ...

Paul Somohardjo treurt bij viering 132 jaar Javaanse immigra...

Bij de viering van 132 jaar Javaanse immigratie te Marienburg treurde de voorzitter van Pertjaja Luhur openlijk over de staat van de oude suikerplantage. Hij vroeg toestemming aan de regering via de f...

Ingaande 1 januari 2022 wordt de belastingvrije grens verhoogd naar SRD 4.000. Hierdoor komt de heffingskorting van SRD 750 maandelijks te vervallen. De wetten Inkomsten- en Loonbelasting zijn woensdag met algemene 44 stemmen gewijzigd. Alle fracties in De Nationale Assemblee (DNA) hebben meegewerkt aan de wetswijziging.

Vrijstelling van de vakantietoelage, bonus en gratificatie is tot een bedrag van SRD 6.516. Commissievoorzitter Asis Gajadien (VHP) hield het parlement voor dat door de verhogen van de belastingvrije som de staat bijkans SRD 390 miljoen minder belasting zal ontvangen.

Volgens NDP-fractieleider Rabin Parmessar zal ongeveer 70 tot 80% van de ambtenaren weinig merken van het optrekken van de belastingvrije som. De samenleving is al enorm uitgeknepen door de devaluaties en diverse verhogingen. Personen die tot schaal 8a (begin periodieken) vallen, zullen niet op vooruitgaan. Het gaat om 35.000 tot 40.000 ambtenaren die in feite met een dode mus blij gemaakt worden. Tussen 10.000 tot 15.000 ambtenaren zullen wel de voordelen merken.

Armand Achaibersing, minister van Financiën & Planning, zei dat de wijziging van de belastingwetten overeengekomen is in het Tripartiet Akkoord met de vakbeweging, het bedrijfsleven en de overheid op 24 november. De belastingvrije grens zal definitief worden vastgesteld per 1 juli 2022. Door de verhoging van de belastingvrije grens zal de loonbelasting voor werknemers en natuurlijke personen in bepaalde mate worden verminderd.

Het verhogen van de belastingvrije grens is de eerste maatregel die getroffen wordt in de beoogde integrale herziening van de loonbelasting en de per 1 juli vast te stellen belastingschijven. Deze herziening zal volgens de bewindsman werknemers van de private en particuliere sector ten goede komen.

DNA-voorzitter Marinus Bee merkte op dat regering, parlement en samenleving samen tegen de financiële crisis ten strijde moeten trekken. In deze zullen vooral de sociaal zwakkeren opgevangen moeten worden. “We gaan de regering daaraan houden,” zei hij.

Vanuit de vergadering werd voornamelijk de werkende klasse gefeliciteerd, terwijl ook de vakbeweging en het bedrijfsleven werden bedankt voor wat volgens het parlement een product van het Tripartiet Akkoord is. Het parlement onderstreepte eveneens de ondersteuning vanuit de regering naar de sociaal zwakkeren. Aangegeven is dat de aanname van de wetten alvast de eerste stap is naar verbetering.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBelastingvrije grens naar SRD 4.000