dinsdag 7 februari 2023
25.2 C
Paramaribo
3.1 C
Amsterdam
5
(1)

Belastinghervormingen in aantocht

lees ook ...

Actie Nationaal Leger brengt zaken aan het licht

Het Nationaal Leger houdt surveillances in de avonduren om de criminaliteit aan te pakken. In Paramaribo, Wanica, Commewijne en Para zijn op die manier verschillende misstanden aan het licht gebracht....

Het aanpassen van belastingen is in het onlangs bekrachtigde Tripartiet Akkoord een van de voornaamste afspraken tussen de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging. Wat direct zichtbaar zal zijn, is de aanpassing van de schijven in de inkomsten- en loonbelasting. Maar het pakket  van aanpassingen is in werkelijkheid veel ruimer. 

In het aangepaste belastingstelsel zitten ook de belastinghervormingen en de invoering van de belasting toegevoegde waarde (BTW). Volgens directeur der Belastingen, Ismael Kalaykhan, wordt ernaar gestreefd de Belastingdienst te reorganiseren. De voorbereidingen vorderen gestaag.

Er zouden wel zeker 82 maatregelen zijn geïdentificeerd die al in uitvoering zijn of in de voorbereidende fase zitten. Naast de Code of Conduct, die reeds geïmplementeerd is, zijn onder andere klantvriendelijkheid, communicatie, risicoanalyse en taxpayer service de meest elementaire aspecten die aandacht behoeven. Bij het laatstgenoemde gaat om het gemak voor zowel de belastingbetaler als de -medewerker.

Taxpayer service behelst online betalingen doen in plaats van fysiek lange rijen te volgen. De belastingbetaler kan tegelijk zijn/haar juiste gegevens invoeren, waarbij deze net als de uitgevoerde betalingen ook zichtbaar zijn voor de belastingmedewerker. Directeur Kalaykhan zegt dat het in deze vooral van belang is te weten hoe burgers het betalen van belasting ervaren.

Al deze zaken worden door de Belastingdienst voorbereid in het kader van de belastinghervormingen. Het directoraat heeft daarnaast nog veel meer in petto. Zo wil zij oplossingen gaan bedenken voor zaken waartegen men stuit bij het voldoen aan de belastingplicht.

Ten aanzien van de BTW, zegt de functionaris, dat de dienst wil overgaan op een systeem waarbij deze vorm van belasting betaald wordt door de consument oftewel de eindgebruiker. De BTW geldt niet voor de exporten. “Met de BTW willen wij ervoor zorgen dat de staat gegarandeerde inkomsten heeft,” verduidelijkt directeur Kalaykhan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameBelastinghervormingen in aantocht